WOENSDAG 22 MEI | 21:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur Ang Lee

Cast Yun-Fat Chow, Michelle Yeoh, Ziyi Zhang

Lengte 120 minuten

Jaar 2000

Taal Mandarijn

Ondertiteling Nederlands

Regisseur Ang Lee leverde met Crouching Tiger, Hidden Dragon een fantastisch episch verhaal waarin martial-arts, liefde en de oosterse cultuur centraal staan. De film is bekroond met vier Oscars.

Martial-arts strijder Li Mu Bai brengt al jarenlang zijn tijd zwervend door. Hij beschermt het beroemde zwaard Green Destiny van zijn leermeester. Op een dag besluit hij het zwaard en de bescherming ervan over te dragen aan Yu Shu Lien, een oude vriendin die al geruime tijd heimelijk verliefd op hem is. Juist wanneer zij het zwaard in haar bezit krijgt wordt het gestolen en gaan beide strijders op zoek naar de daders. Beiden verdenken andere personen van de diefstal. Zo worden zowel de oudere Jade Fox als de jonge, rebelse Jen verdacht, die allebei op een complexe manier in het verhaal verwikkeld blijken te zijn.
Wuxia cinema
Dwalende ridders aan de zijdes van beschaving, gedreven door een gedragscode die rechtvaardigheid en individuele vrijheid voorop stelt, bijgestaan door het bovennatuurlijk vermogen de wetten van Newton te trotseren. Wuxia (letterlijke vertaling: krijgshaftige held) vindt haar oorsprong als een stijl in oud-Chinese literaire fictie, die door eeuwen van tradities en mythes inmiddels wereldwijde bekendheid heeft verworven met haar uitlaat in cinema. Hoewel de wuxia film wat grond deelt met de alom bekende kung-fu film, onderscheidt de wuxia zich door de fabelachtige elementen en haar voetstuk in Chinese mythologie: waar de Bruce Lees en Tony Jaas door middel van hand-to-hand combat het fysiek vermogen benadrukken, kenmerkt wuxia zich juist met het bovennatuurlijke, onwerkelijke luchtgevechten van zwaard en vuist, vaardigheden die veel verder reiken dan de grenzen van het menselijke kunnen en een dikke schep poetische romantiek.

Kijkwijzer: deze film is geschikt voor kijkers van 16 jaar en ouder.