NU TE ZIEN

Regisseur David Cronenberg

Cast Lea Seydoux, Kristen Stewart, Tanaya Beatty, Viggo Mortensen, Scott Speedman

Jaar 2022

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

In een dystopische toekomst past het DNA van de aardse bevolking zich steeds meer aan zijn kunstmatige en vervuilde omgeving. Kunstenaar Saul Tenser maakt gebruik van deze evoluties en laat nieuwe organen groeien in zijn lichaam die hij samen met zijn partner Caprice operatief verwijdert in hun provocatieve performances. Met Crimes of the Future is de bejubelde regisseur David Cronenberg terug! Léa Seydoux (‘Blue is the Warmest Color’), Kristen Stewart (’Spencer’) en Viggo Mortensen (‘Green Book’) vervullen de hoofdrollen in deze langverwachte sci-fi body horrorfilm.


Na acht jaar afwezigheid als regisseur maakt de gerenommeerde filmmaker David Cronenberg een comeback met Crimes of the Future, een sciencefictionfilm die al 20 jaar in de maak is. Het project is opgenomen in de officiële competitie van het Cannes Film Festival van dit jaar, en gaat in juni in première. In het futuristische verhaal zijn mensen zo ver geëvolueerd dat hun lichaam zich aanpast aan realiteiten en problemen die we zelf hebben gecreëerd – maar hoe verandert dat het perspectief van het menselijk bestaan?

Als dit veel te filosofisch klinkt, kijk dan maar eens naar de trailer van Crimes of the Future, en je zult zien dat Cronenberg diep in het konijnenhol van de grote levensvragen duikt. Meer dan dat, de regisseur is duidelijk terug te keren naar zijn lichaam horror wortels, met een aantal beelden die is zeker om ons ineenkrimpen als we ernaar kijken. Dus, natuurlijk, het ziet eruit als David Cronenberg op zijn best.

Bovendien laat de trailer zien dat Cronenberg – die ook het script schreef – alles uit de kast heeft gehaald om Crimes of the Future zo ver mogelijk van onze huidige realiteit te laten lijken. In één minuut tijd zien we medische ingrepen in een sarcofaagachtige structuur, mensen met lichaamsorganen in posities waar ze niet horen te zijn, abstract kleverig spul (er is geen betere manier om het te beschrijven) en mensen die een snack eten die bestaat uit… plastic.

In een officiële verklaring heeft de regisseur zelf de ideeën van de film ontleed, fans van zijn werk geplaagd en onthuld wat voor vragen hij met het verhaal in de hoofden van de mensen wil oproepen:
“Misdaden van de Toekomst” is een meditatie over de menselijke evolutie. Specifiek – de manieren waarop we controle hebben moeten nemen over het proces omdat we zulke krachtige omgevingen hebben gecreëerd die voorheen niet bestonden. [De film is een evolutie van dingen die ik eerder heb gedaan. Fans zullen belangrijke verwijzingen zien naar andere scènes en momenten uit mijn andere films. Dat is een continuïteit van mijn opvatting over technologie als verbonden met het menselijk lichaam. Technologie is altijd een verlengstuk van het menselijk lichaam, zelfs als het heel mechanisch en niet-menselijk lijkt te zijn. Een vuist wordt versterkt door een knots of een steen die je gooit – maar uiteindelijk is die knots of steen een verlengstuk van een bepaalde potentie die het menselijk lichaam al heeft. Op dit kritieke punt in de menselijke geschiedenis, vraagt men zich af: Kan het menselijk lichaam evolueren om problemen op te lossen die wij hebben gecreëerd? Kan het menselijk lichaam een proces ontwikkelen om kunststoffen en kunstmatige materialen te verteren, niet alleen als onderdeel van een oplossing voor de klimaatcrisis, maar ook om te groeien, te gedijen en te overleven?”
De met sterren overladen cast bestaat uit Viggo Mortensen (Green Book), Kristen Stewart (Spencer), Léa Seydoux (No Time to Die), Scott Speedman (Underworld), Welket Bungué (Berlin Alexanderplatz), en Don McKellar (Blindness).

edbc91f422fb2c05483e49bcef92500e00-crimes-of-the-future.2x.rsocial.w600
Crimes of the Future
Crimes of the Future
crimes of the future
crimes-of-the-future