MAANDAG 21 MEI | 22:00 | €5,-

Regisseur Woody Allen

Cast Martin Landau, Woody Allen, Bill Bernstein

Lengte 104 minuten

Jaar 1989

Taal Engels

Ondertiteling Engels

Kun je leven met de gedachte dat je een moordenaar bent? In deze donkere en cynische Woody Allen-komedie komen twee verhaallijnen samen: het dramatische dubbelleven van een oogarts en de komische lotgevallen van een documentairemaker (gespeeld door Allen zelf) die zijn huwelijk op het spel zet voor een jonge producent.

Oogarts Judah Rosenthal is harmonieus getrouwd, heeft een gezin en wordt gerespecteerd door zijn collega’s. In het geheim heeft hij echter een affaire met stewardess Dolores. Wanneer Dolores echter dreigt hun overspel aan het licht te brengen als hij haar niet geeft wat ze wil ziet Judah zich genoodzaakt drastische maatregelen te nemen: hij geeft opdracht Dolores te laten vermoorden.

Ondertussen is Cliff Stern is ingehuurd door zijn zwager Lester om een documentaire over de laatste te maken. Cliff haat zijn schatrijke, zelfingenomen zwager, maar heeft het geld dat hij met de opdracht verdient nodig om zijn eigen documentaire over joodse filosoof Levy te financieren. Tijdens het filmen valt Cliff als een blok voor producent Halley, maar zij wijst zijn avances af. Wanneer Levy ook nog eens dramatisch komt te overlijden wordt het voor Cliff al helemaal ondraaglijk de documentaire over een man die hij tot in het diepst van zijn hart haat te maken.

“Eén van Allens beste films”, noemde Amerika’s bekendste filmcriticus Roger Ebert Crimes and Misdemeanors. “Een aanklacht tegen God voor het oogluikend toestaan van het kwaad.” De film wordt vaker tot Allen’s topfilms gerekend en werd genomineerd voor drie Oscars.

cm1
cm4
cm2
cm6