WOENSDAG 13 NOVEMBER | 19:00

Regisseur Stephen Maing

Cast Manuel Gomez, Sandy Gonzales en Rukia Lumumba

Lengte 112 min.

Jaar 2018

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Spannende en onthullende klokkenluidersdocu, waarin twaalf dappere politieagenten van de New York Police Department de krachten bundelen en het opnemen tegen hun bazen. Ze klagen het departement aan wegens corruptie, onrechtmatige arrestaties en etnisch profileren.

Hoewel het halen van arrestatiequota in 2010 werd verboden, is het binnen het NYPD nog steeds de norm dat politieagenten voldoen aan het binnenhalen van ‘voldoende’ arrestaties. Zo kan het bestaan dat agenten zich schuldig maken aan het arresteren van allerlei onschuldige mensen, vaak gepaard gaand met etnisch profileren en geweld. Wie niet meewerkt dreigt zijn baan te verliezen.

Twaalf agenten stellen alles in de waagschaal om de misstanden binnen het departement aan het licht te brengen. Dat gaat ze natuurlijk niet makkelijk af. Ze worden dwarsgezeten en gepest, en promoties blijven uit. Toch zetten ze door en lukt het ze om aandacht te krijgen voor hun zaak. Uiteindelijk komt er een corruptieschandaal binnen de politie aan het licht en worden drie hooggeplaatste functionarissen gearresteerd. Maar daarmee is de strijd voor de klokkenluiders nog niet gestreden.

Klaas Wilting (1943) heeft hart voor het politieambt. Hij startte in 1964 hij zijn carrière bij de Amsterdamse politie. In de jaren ’80 en ’90 was hij persvoorlichter voor de Amsterdamse politie. Zo deed hij onder andere verslag van de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer. Wilting kent de Nederlandse en de Amsterdamse politie van binnen en van buiten. Daarnaast is hij veel terug te vinden in het Nederlandse medialandschap met als klap op de vuurpijl de publicatie van zijn boek “De roerige jaren van een politiewoordvoerder”. Met Klaas gaan we na afloop van de film in gesprek over het klokkenluiderschap, de politie-quotes en de film zelf natuurlijk.

crime 1
crime 4
crime 2
crime 3