ELKE ZATERDAGNACHT IN MEI | 00:15 | €8,-

Regisseur Jack Arnold

Cast Richard Carlson, Julie Adams, Richard Denning

Lengte 79 minuten

Jaar 1954

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Tijdens een geologische expeditie in de krochten van het Amazoneregenwoud komt een team wetenschappers nietsvermoedend terecht in het territorium van de Gill Man: een bloeddorstig amfibisch wezen met menselijke trekjes. Het wezen wordt gevangen, maar weet te ontsnappen en zet zijn zinnen op de verloofde van één van de teamleden…

Wanneer door dr. Carl Maia fossiele bewijzen worden gevonden van een unieke link tussen land- en zeedieren wordt een nieuwe expeditie op touw gezet om de rest van het skelet te vinden en te onderzoeken. Als de verse expeditieleden arriveren in het Amazonegebied treffen ze Maia en zijn team tot hun grote schrik dood aan. Een jaguar, zo meent één van de wetenschappers, maar de toon is gezet: de Amazone is niet veilig.

Wanneer de zoektocht naar het skelet het team naar de paradijselijke Black Lagoon leidt blijkt dat het team bespied wordt door een vreemd wezen. Na een bloederige confrontatie met het monster lukt het de teamleden het te overmeesteren en gevangen te nemen. Het monster ontsnapt echter al snel gauw en zint op wraak én de femme fatale van de groep: Kay, de verloofde van wetenschapper David Reed.

Regisseur Jack Arnold, de man achter films als It Came From Outer Space en The Incredible Shrinking Man, weet hoe hij van een simpel gegeven en met bescheiden middelen een knaller van een B-film moet maken. Dat resulteert in fraaie onderwateropnamen die, gecompleteerd door het witte badpak van Julie Adams, niet makkelijk te vergeten zijn. Maar de grootste troef van de film is het gifgroene monster, op het land gespeeld door stuntman Ben Chapman en in het water door onderwaterstunter Ricou Browning.

Guillermo del Toro, die dit jaar met The Shape of Water de Oscar voor beste film won, vertelde aan Variety dat Creature From the Black Lagoon hem inspireerde tot het maken van deze film: “He says the project really began at age 6. That’s when he saw the 1954 movie “Creature From the Black Lagoon,” with underwater shots of the Gill-Man reaching out toward the legs of Julie Adams as she swam. He thought it was so romantic and exciting that he assumed the two would end up together. He was shocked when they didn’t. “I decided I would someday have to correct that,” he says.”

cr2
cr5
cr6
cr7
cr8
cr10