DONDERDAG 20 FEBRUARI | 19:30

Regisseur Jim Jarmusch

Cast Roberto Benigni, Tom Waits, Iggy Pop, Steven Wright, Bill Murray

Lengte 96 min

Jaar 2003

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

In de reeks Kriterion Kiest mag maandelijks een andere Kriteriër een film naar keuze tweemaal screenen. Alles mag, alles kan. Een filmprogramma met een persoonlijk randje dat alle kanten op kan vliegen, maar altijd met groot enthousiasme gepresenteerd. Sacha kiest: Coffee and Cigarettes (2003).

Jim Jarmusch’ vignettecollectie van een eigenzinnig sterrenensemble, verspreid over 11 net zo eigenzinnige dialogen. De RZA en GZA van de Wu-Tang Clan die het met Bill Murray hebben over kruidenthee en de schadelijke effecten van caffeïne, Iggy Pop en Tom Waits die een sigaret opsteken om te vieren dat ze gestopt zijn, The White Stripes pronken met een teslatransformator of het is Cate Blanchett die 10 minuten lang tegen zichzelf praat. De gesprekken lijken soms kant noch wal te raken.

Toch volgt ergens daartussen een leidraad van spontaniteit en onbevangen banaliteit, het getij van verschil en verzoening, verpakt in zwart-wit momentopnames van het alledaagse. Een reflectie op de menselijke aard, of gewoonweg slap gelul, maar hoe dan ook altijd, onder het genot van een straf bakkie en een peuk.

cc
cc2
c4
cc6
cc5