WOENSDAG 4 MAART | 19:30

Regisseur Éric Rohmer

Cast Béatrice Romand, Jean-Claude Brialy, Laurence de Monaghan

Lengte 106 min

Jaar 1970

Taal Frans

Ondertiteling Engels

Ter gelegenheid van de verschijning van Fetisj, het tweede nummer van jaargang 28 van kunst en cultuur tijdschrift Simulacrum, organiseren Simulacrum & Kriterion op 4 maart een vertoning van de film Claire’s Knee (1970) van regisseur Éric Rohmer.

Bij Jérôme, een pasgetrouwde diplomaat, rijst tijdens een zomervakantie in Zuid-Frankrijk het onbedwingbare verlangen om de knie aan te raken van Claire, een jonge vrouw die hij op vakantie ontmoet. De manier waarop Jérôme omgaat met dit ietwat ongewone verlangen is het onderwerp van Claire’s Knee, of Le Genou de Claire, zoals de originele Franse titel luidt. Het is de vijfde film uit een reeks van zes moralistische verhalen die Rohmer tussen begin jaren zestig en zeventig regisseerde. Claire’s Knee was bij verschijning een groot succes, werd positief bekritiseerd en ontving verschillende prijzen. 

De vertoning van Claire’s Knee sluit aan bij het grotere project dat we met Simulacrum voor het nummer Fetisj zijn begonnen: het exploreren van de diversiteit van fetisj. Anders dan de beruchte manieren waarop fetisjisme door Hegel, Marx en Freud werd begrepen, en clichés als latex, voeten en handboeien doen vermoeden, is de betekenis van fetisj allerminst strak gedefinieerd. We willen laten zien dat fetisj juist een zeer gefragmenteerd concept is waar op persoonlijke wijze invulling aan kan worden gegeven en dat ruimte biedt aan uiteenlopende ervaringen. 

Mocht je na het zien van de film een onbedwingbaar verlangen voelen om meer verschillende visies op fetisj te ervaren, dan is er voor en na de vertoning gelegenheid het tijdschrift te kopen en de bijbehorende tentoonstelling te bezoeken in ons cafe.

MV5BYzIzY2I0YjUtYzA4NC00MjYzLWI5ZTEtZDI3NWNmNzFiYjEyXkEyXkFqcGdeQXVyOTc5MDI5NjE@._V1_
unnamed
MV5BZWE4NmJhNmQtYzk1OC00NzU0LWI3NGYtMTc0NWE0OGRhNjYxXkEyXkFqcGdeQXVyOTc5MDI5NjE@._V1_
MV5BODY3ODg2YzUtMzJmNS00N2FlLWIyZTEtNmIxOWU3MjNjMmEyXkEyXkFqcGdeQXVyOTc5MDI5NjE@._V1_
MV5BZGQ3ODMyYzQtZjEzZi00YzAwLWEzYTgtMDQyZWJiODIxZDcxXkEyXkFqcGdeQXVyODM4NzU1MTU@._V1_