MAANDAG 11 APRIL | 22:00 | €5,-

Regisseur Martin Sulík

Cast Jan Mizigar, Martina Kotlarova, Miroslav Gulyas

Lengte 107 minuten

Jaar 2011

Taal Romani/Slowaaks

Ondertiteling Engels

De negatieve connotatie die in het woord zigeuner is inbegrepen, wordt in Cigan (2011) van regisseur Martin Sulík geïllustreerd; discriminatie, armoede en diefstal maken allen deel uit van het leven van Adam. De verhoudingen tussen de Romani en de buitenwereld staan centraal in deze Slowaakse Oscarinzending.

Vanaf het moment dat zijn vader vermoord langs de weg wordt gevonden is Adam zoekende. Hij heeft weet van de problematiek binnen de Roma communiteit, maar vreest dat hij in de rest van de samenleving net zo min een eerlijke kans krijgt. Ondertussen is de jongen nog slechts veertien jaar oud en moet hij ook nog ruimte zien te vinden voor beginnende liefdesgevoelens en (foute) leeftijdsgenoten om hem heen. Een coming-of-age drama in de Romani omgeving.

Het bijzondere feit wil dat een merendeel van de acteurs uit deze ware context zijn geplukt en zonder scholing een hele rake prestatie leveren. Hetzelfde geldt voor de locaties. Mede door deze aanpak heeft de film de Europa Cinemas Label Award en de Don Quijote Award gewonnen.

Cigán fotky 5
cigan2
cigan3
cigan5