MAANDAG 23 JULI | 22:00 | €5,-

Regisseur Fernando Meirelles en Kátia Lund

Cast Alexandre Rodrigues, Leandro Firmino en Phellipe Haagensen

Lengte 135 minuten

Jaar 2002

Taal Portugees

Ondertiteling Nederlands

Twee jongens groeien op in een van de meest beruchte buurten ter wereld: de “Cidade de Deus” in Rio de Janeiro. In hun pogingen de armoede te ontvluchten nemen ze beiden een ander pad: de één wordt fotograaf, de ander drugsdealer.

“De Stad van God” is de naam van een favela (sloppenwijk) die in de jaren zestig werd gebouwd om de armen van Rio de Janeiro te huisvesten en ze te verwijderen uit de rest van de stad. In deze favela groeien de twee hoofdpersonen op; de gewelddadige sluwe Zé kiest de weg van de straatbendes en de drugshandel, terwijl de intelligente, ietwat timide Rocket wil ontsnappen aan dit leven door fotograaf te worden.

Regisseur Fernando Meirelles schetst in Cidade de Deus een beeld van het harde leven in een van de grootste Braziliaanse sloppenwijken, waar straatbendes de dienst uitmaken. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen zoals beschreven in de gelijknamige bestseller van Paolo Lins. Ondanks dat het een film over armoede en geweld is, is Cidade de Deus zeker geen zwaarmoedige tranentrekker; het verhaal is verpakt als een flitsende, weelderig gefotografeerde, snel gemonteerde zwarte komedie. Mede daardoor is de film uitgegroeid tot één van de bekendste en meest bekroonde Braziliaanse films, met twee BAFTA-nomaties (waarvan één gewonnen) en vier nominaties voor de Academy Awards.

“City of God delivers a bruising, visceral experience of the vicious spiral of violence that draws kids into a life of crime, brutality and murder as the only avenue open to them.”
– Variety

“It’s a movie with all the dials cranked up to 11, an overwhelming, intoxicating assault on the senses, and a thriller so tense that you might have the red seat plush in front of you – or even some unfortunate’s hair – gripped in both fists.”
– The Guardian

1_xW6cL4JLcflavFCKZvzeIA
11214581
bene-da-cidade-de-deus-grande
cidade-de-deus.20170228025513
image

Kijkwijzer: deze film is enkel geschikt voor kijkers van 16 jaar en ouder.