DONDERDAG 7 MAART | 19:00

Regisseur Yuzo Asahara

Cast Aya Ueto, Kengo Kora, Kimiko Yo, Toshiyuki Nishida

Lengte 121 minuten

Jaar 2013

Taal Japans

Ondertiteling Engels

Not all samurai wield swords. As the heir to a distinguished line of chefs in Kaga (now Ishikawa prefecture), Yasunobu Funaki (Kengo Kora, Shoplifters, Shin Gojira) reluctantly wields a kitchen knife. The prideful samurai, however, shows no talent in gastronomy until he marries a headstrong wife (Aya Ueto, Azumi, Hanzawa Naoki) who teaches him the art of cooking. While a political revolt brews around him, Yasunobu must save his lord and clan by designing a banquet to manifest the splendor of Edo’s richest domain, while sending subtle messages of loyalty to the shogun.

Selected for Berlin and San Sebastian Film Festivals, this alternative samurai tale is a tasteful marriage of historical drama and culinary cinema. Written by Abacus and Sword screenwriter Michio Kashiwada, the warmly understated drama challenges the traditional samurai construct and gender roles while serving up dish after dish of sumptuous cuisine based on recipes left by the Funaki family.

Lang niet alle samoerai hanteren zwaarden. Als nieuwe telg in een voorname traditie aan chefs in Kaga (nu prefectuur Ishikawa), hanteert Yasunobu Funaki (Kengo Kora, Shoplifters, Shin Gojira) met tegenzin het keukenmes. Deze trotse samoerai heeft echter geen kooktalenten, totdat hij met een koppige vrouw trouwt (Aya Ueto, Azumi, Hanzawa Naoki) die hem de fijne kneepjes van het vak leert. Middenin een politieke revolte moet Yasunobu zijn meester en clan redden door een banket samen te stellen dat de pracht van Edo’s rijkste domein laat zien, en dat ondertussen subtiele tekenen van loyaliteit aan de Shogun suggereert.

Dit alternatieve samoeraiverhaal is een een smaakvol huwelijk tussen historisch drama en culinaire cinema en werd geselecteerd voor filmfestivals in Berlijn en San Sebastian. Geschreven door Abacus and Sword-scenarist Michio Kashiwada, daagt dit ingetogen drama traditionele noties over de samoerai en genderrollen uit, terwijl schotel na schotel van weelderige cuisine op tafel wordt gezet, allemaal gebaseerd op recepten overgedragen door de familie Funaki.