ZATERDAG 1 JULI | 21:30 | €8,-

Regisseur Gillo Pontecorvo

Cast Marlon Brando, Evaristo Marquez en Norman Hill

Lengte 132 minuten

Jaar 1969

Taal Engels, Portugees

Ondertiteling Geen

Ter ere van Keti Koti, de feestdag waar de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen gevierd wordt, zal Burn! (Queimada) vertoont worden. Deze film, waar Marlon Brando naar eigen zeggen z’n beste acteerkunsten heeft laten zien, speelt zich medio 1800 af op een Caribisch eiland. Dienke Hondius zal een inleiding verzorgen en de film in een breder perspectief plaatsen. Dienke is initiatiefnemer en hoofdonderzoeker van Mapping Slavery, waarin het Nederlandse slavernijverleden toegankelijk wordt gemaakt voor een breder publiek.

Een Caribische eiland medio 1800. De natuur heeft hier een paradijs geschapen, maar de mens heeft het in een hel veranderd. De slaven op een grote Portugese suikerplantage staan op het punt om in opstand te komen – en de Britten zijn graag bereidt olie op het vuur te gooien. Ze sturen agent William Walker naar het eiland voor een doortrapte driedelige missie: hij moet de slaven zover krijgen dat ze in opstand komen om zo de suikerhandel voor Engeland in handen te krijgen en vervolgens moeten de slaven zich weer aan de Britse machthebbers onderwerpen. In het zinderende epische verhaal van Burn worden onderwerpen als kolonialisme en rebellie nader onder de loep genomen. Burn is overweldigend – zowel wat de beelden als het verhaal betreft – en schittert dankzij het genie van de filmmaker. Geniaal is ook Brando’s complexe en intelligente portrettering van een man die zowel een gentleman is als een schoft, een revolutionair en een kolonialist. Ennio Morricone’s meeslepende filmmuziek vormt de onvergetelijke begeleiding voor dit verpletterende indrukwekkende verhaal.

Over Dienke Hondius: Dr. Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent geschiedenis voor de Vrije Universiteit. Daarnaast werkt ze voor het Anne Frank Huis. Haar onderzoek richt zich op de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis, slavernijgeschiedenis en andere verwante thema’s.

0037e860_medium
evaristo-marquez-in-queimada-1969-large-picture
queimada