Regisseur David Lean

Cast Trevor Howard, Celia Johnson, Cyril Raymond, Stanley Holloway, Joyce Carey

Lengte 85 min.

Jaar 1945

Taal Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Een onmogelijke liefde en de pijn die dit met zich meebrengt, worden verbeeld door de innerlijke dialoog van het hoofdpersonage, huisvrouw Laura. Haar verlangens bewegen haar tot daden die ze vanuit moreel plichtsbesef niet wil doen: overspel. Deze film maakt je deelgenoot van haar fluctuerende gemoed en bouwt op naar een einde, waarin door middel van een voor de jaren veertig spectaculaire cinematografie, de tweestrijd in haar tot uiting komt.

Huisvrouw Laura zit gevangen in de verveling die haar saaie man en het huishoudelijke leven haar brengen. Om aan deze te ontsnappen trekt zij iedere week met de trein naar de grote stad, om hier te gaan winkelen en een matinée-film te zien. Na afloop van een dag in de grote stad wordt ze wordt ze geholpen door een andere passagier, die met veel toewijding een stukje gruis uit haar oog verwijdert. De man is Alec Harvey, een idealistische huisarts die ook een dag per week als consulent in het plaatselijke ziekenhuis werkt. Beiden zijn achter in de dertig of begin veertig, getrouwd en hebben kinderen.

De twee ontmoeten elkaar toevalligerwijs een tweede keer, en bij een derde ontmoeting delen ze een tafel bij de lunch, waarna ze, beiden in hun vrije tijd, naar een middagvoorstelling gaan in de stad. Het verontrust hen al gauw dat hun onschuldige en ongedwongen relatie zich ontwikkelt tot iets diepers, tot ontrouw aan toe.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Ladri di Biciclette is onderdeel van het Jaren ’40 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 

Brief_Encounter-569630714-large
isqpsW6Uy8aOJsh71vmQSR1TtdXRhq_medium
1da6347d79d8a42c757b005b4571a907
brief-encounter-bfi-00m-jd2