3 AUGUSTUS | 21:15

Regisseur Lizzie Borden

Cast Honey, Adele Bertei, Jean Satterfield

Lengte 1u19

Jaar 1983

Taal Engels

Dit is de 1983 zero-budget underground film van de radicale feministische regisseur Lizzie Borden.

De setting is een alternatieve-realiteit New York, 10 jaar nadat een vreedzame revolutie zogenaamd een socialistische staat heeft ingevoerd. Maar de resulterende regering, gedomineerd door één partij met fronsend serieuze mannelijke apparatsjiks die toezicht houden op “workfare”-regelingen en officieel goedgekeurde feministische theoretische tijdschriften, is in zijn conformisme niet te onderscheiden van Reagans Amerika; Borden filmt in de echte New Yorkse straten en gebruikt ook echte nieuwsbeelden van echte demonstraties en echt politiegeweld. De premisse is een nogal elegante en geraffineerde grap en Born in Flames is vergelijkbaar met Peter Watkins’ Punishment Park of Godards Alphaville.

Een factor die deze film lang onder de radar kan hebben gehouden is de nogal buitengewone climax waarin een revolutionaire bom een van de torens van het World Trade Center in New York opblaast – een low-budget maar opmerkelijk krachtig en dromerig special effect net voor de aftiteling. En de scène waarin deze bom wordt geplant, met iemand die zich een weg baant naar de bovenste verdieping, door een dienstdeur kruipt en een verdachte koffer achterlaat in een donkere lege ruimte vol draden, vertoont alle tekenen van guerrilla-filmen zonder toestemming.


Jeanne Satterfield speelt Adelaide, een radicale activiste van het “Vrouwenleger”, die de straat terugwint van de verkrachters en de staat van het patriarchaat; zij ligt overhoop met de collaborerende feministische journalisten. Adelaide wordt begeleid door de radicale veteraan Zella Wylie, gespeeld door de voorvechtster van burgerrechten Florynce Kennedy. De actie culmineert in een gewapende overval op een TV nieuwsstation, en een jonge Eric Bogosian speelt een van de verbijsterde regisseurs die onder schot wordt gehouden.

De anarchistische geest van de agitprop golft door deze schamele, slimme, subversieve film.


Born in Flames is onderdeel van de Zomeravond ‘Sisters with Transistors’. Tijdens de zomer organiseert Kriterion iedere woensdag een thema-avond met twee aaneensluitende films. De andere film binnen dit thema is Sisters with Transistors.

Zomeravond: Sisters with Transisters

Alle Zomeravonden in Kriterion


images-w1280
thenewyorker_front-row-born-in-flames-and-political-fantasy
watm-flames-2
tumblr_ml8zghrlik1qc2cbbo1_500
sdsfsdf
ddfdf