WOENSDAG 8 AUGUSTUS | 19:30 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Derek Jarman

Cast Derek Jarman, Tilda Swinton, John Quentin

Lengte 89 minuten

Jaar 1993

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Het laatste cinematische statement van Derek Jarman is ook gelijk zijn meest uitdagende. De regisseur overleed kort na de opnames van Blue, een expressionistische, experimentele film waarin romantiek en iconoclasme samensmelten.

In Blue legt Jarman zijn persoonlijke leven bloot; het is een vertelling van zijn fysieke en geestelijke toestand op dat moment, zijn worsteling met AIDS en zijn naderende blindheid. De gehele film bestaat uit één shot, als achtergrond van een soundtrack waarin Jarman en zijn langdurige artistieke compagnons vertellen over zijn leven en visie. Het onafgebroken blauwe scherm verwijst direct naar de schilder Yves Klein. Het eerste idee voor de film ontstond in 1987, met een toen nog andere conceptuele ondertoon: “the juxtaposition of sound and image that exists in The Last of England [a feature film made by Jarman in 1987], but unlike this film to produce an atmosphere of calm and joy. A world to which refugees from that dark space may journey.” Toen de ziekte die Jarman uiteindelijk het leven zou kosten verergerde, ging het script van de film steeds minder over Klein, en steeds meer over een meditatie middels kleur, leegte en ziekte.

Deze film maakt deel uit van de Visual/Auditory-zomeravond, samen met de film Dog Star Man van Stan Brakhage. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.