ZONDAG 24 MAART | 14:30

 

Regisseur Darren Aronofsky

Cast Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel

Lengte 108 minuten

Jaar 2010

Taal Engels

Breekbare, jonge, ballerina Nina is talentvol, maar onzeker. Wanneer de artistiek leider van het prestigieuze gezelschap waar ze danst besluit dat het tijd is voor een nieuwe prima ballerina voor de uitvoering van Tchaikovsky’s Het Zwanenmeer is Nina zijn eerste keuze. Ze krijgt echter concurrentie van de wilde danseres Lily en verliest langzamerhand haar grip op de realiteit. 

Alles in Nina’s leven draait om dans. Ze woont nog bij haar moeder (zelf ooit ook een ballerina), laat feestjes links liggen en heeft al helemaal geen tijd voor een spannend liefdesleven. Als door artistiek directeur Thomas Leroy van haar gezelschap besloten wordt prima ballerina Beth te vervangen voor de eerste productie van het nieuwe seizoen, Het Zwanenmeer, denkt hij gelijk aan Nina. Maar Het Zwanenmeer heeft een danseres nodig die zowel onschuldig en elegant (een witte zwaan), als sensueel en gevaarlijk (een zwarte zwaan) kan dansen. Terwijl de rol van witte zwaan Nina op het lijf is geschreven, kost het losbandige karakter van de zwarte zwaan haar te veel moeite.

Nieuwe danseres Lily is nu juist de personificatie van de zwarte zwaan en brengt Leroy hierdoor in twijfel. Terwijl de twee danseressen hun rivaliteit laten uitgroeien tot een vreemde vriendschap begint Nina haar duistere kant steeds meer te omarmen en tot de zwarte zwaan te transformeren. De rol wordt een obsessie voor de breekbare ballerina op een ramkoers richting waanzin. Natalie Portman won voor haar rol als Nina de Oscar en Golden Globe voor beste actrice. Darren Aronofsky (Requiem for a Dream) ontving veel lof voor deze psychologische thriller met een horrorrandje die een reis door Nina’s psyche verbeeld.

Deze film is onderdeel van het Beste Films van 10 jaar-programma van Cineville.