WOENSDAG 30 MEI | 19:30 | €8,-

Regisseur Richard Linklater

Cast Ethan Hawke, Julie Delpy, Vernon Dobtcheff

Lengte 80 minuten

Jaar 2004

Taal Engels

Ondertiteling Geen

Het is mei: de vogeltjes vliegen weer in het rond en onder de vroege zomerzon worden mensen verliefd en worden kindjes verwekt. Tijd om stil te staan bij romantiek. Dat doen we met de romantische film Before Sunset.  Na de film gaan we in gesprek met auteur Daan Heerma van Voss en regisseur Kees van Nieuwkerk om de verbeelding van liefde in film te bespreken.

Before Sunset is de middelste film in Richard Linklater’s trilogie over Jesse en Céline, die elkaar in Before Sunrise voor het eerst ontmoeten. Negen jaar nadat de Amerikaanse Jesse en de Franse Céline samen een onvergetelijke dag en nacht in Wenen hebben doorgebracht komen ze elkaar opnieuw tegen in Parijs. Al snel blijkt hoeveel indruk hun eerste ontmoeting heeft achtergelaten: Jesse heeft ondertussen een boek over de ervaring geschreven. Hij treft Céline opnieuw bij een signeersessie in Parijs, waarop een soort herhaling van de eerdere film volgt: de vlam is er nog steeds, maar weer staat het stel onder tijdsdruk. Ze moeten een keuze maken over hun toekomst voor Jesse’s vliegtuig vertrekt.

Hoofdrolspelers Ethan Hawke en Julie Delpy schreven zelf mee aan de dialogen en verwerkten daar autobiografische elementen in. Dit resulteert in een intelligente prachtfilm, die los van de vorige kan worden bekeken. Before Sunset werd – net als de andere twee delen van de trilogie – lovend ontvangen en is voor veel mensen het schoolvoorbeeld van een goede romantische film.

Kees van Nieuwkerk is een jonge Nederlandse regisseur van romantische films, zoals Pak van mijn Hart (2014) en Ja, ik wil! (2015). Samen met Daan Heerma van Voss, die zojuist het boek Noem het liefde (2018) heeft uitgebracht, praten we na de film over hoe de reële ervaring van de liefde ondergeschikt is geraakt aan het ideale plaatje en over hoe liefde geportretteerd wordt in film en schrijven.

bs4
bs3
bs5