ELKE ZATERDAGNACHT IN SEPTEMBER | 00:15 | €8,-

Regisseur Kinji Fukasaku

Cast Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda, Tarô Yamamoto

Lengte 114 minuten

Jaar 2000

Taal Japans

Ondertiteling Engels

Battle Royale, of Batoru Rowaiaru, kwam, zag, shockeerde en werd een instant culthit. De formule van de film is simpel: een klas schoolkinderen wordt gedropt op een onbewoond eiland en krijgen de opdracht elkaar uit te moorden. De enige overblijver verwerft het recht om levend en al terug naar huis te keren.

De groep studenten wordt op verzoek van de Japanse overheid, die vindt dat de jeugd eens wat fatsoen moet worden bijgebracht, naar een klein geïsoleerd eiland gestuurd. Daar aangekomen krijgen ze een kaart van het eiland, voedsel en verschillende wapens (de ene bruikbaarder dan de andere). Ze moeten gedurende drie dagen vechten met elkaar, zodat er één persoon overblijft. Ze krijgen allemaal een halsband die explodeert als ze de regels overtreden. Als er na de derde dag meerdere mensen over zijn gebleven, zullen alle halsbanden exploderen…

Battle Royale is overweldigend gewelddadig en de actiescènes zijn realistisch geschoten en nietsontziend. Desondanks is het geen platte moordfilm: regisseur Kinji Fukasaku uit met Battle Royale zijn kritiek op de Japanse maatschappij en volwassenen en kiest de kant van de jeugd. Quentin Tarantino was lichtelijk jaloers op Fukasaku en noemt Battle Royale één van zijn favorieten: “If there’s any movie that’s been made since I’ve been making movies that I wish I had made, it’s that one.” Gebaseerd op het gelijknamige boek van Koushun Takami.

Voor de film vertonen we elke avond een andere short van filmpionier en goochelaar Georges Méliès. Hij begon zijn carrière als goochelaar, en dat schemert door in zijn kortfilms. De ingenieuze decors en mechanische constructies zijn door hem zelf gebouwd, en zorgen voor magische, fantasierijke spektakels. Met weinig middelen zette hij prachtige, trippy scènes neer, en was hij daarmee zijn tijd ver vooruit.

br2
br6
Why you should never stry to catch a knife with your forehead