NU TE ZIEN

Regisseur Edgar Wright

Cast Lily James, Ansel Elgort, Jamie Foxx, Kevin Spacey en Jon Bernthal

Lengte 113 minuten

Jaar 2017

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Diegesis. Een woord dat je niet zo snel in de Dikke van Dale zult vinden, maar welbekend is in de terminologie van filmtheorie. Het beschrijft een element dat wij als toeschouwer waarnemen, maar inherent is aan de fictieve wereld van de film. Diegetische muziek kent zijn bron dus niet van buiten die filmwereld, zoals een gecomponeerde filmscore, maar vanuit die fraaie jukebox, die de schrijnende gitaarsolo’s van Link Wray het cafeetje laat overnemen en de dansmoves van lief ogende Juliette Lewis onthult.

Oftewel, de personages horen het, jij hoort het. Baby Driver hoort het, jij hoort het. Baby Driver stort zijn voet op het pedaal, jij zit shotgun, op het puntje van je stoel. Is Baby Driver geen bloedstollende achtervolgingsfilm, dan is het wel de zomer mixtape van het jaar. Denk aan de komische prequel van Drive. Het buitenechtelijke kind van La La Land en Grand Theft Auto. Baby Driver weet precies de juiste snaar te raken. En steekt het in brand.

Baby (Ansel Elgort) is een getaway driver die noodgedwongen zijn talenten moet exploiteren voor geraffineerde gangsterbaas Doc (niemand minder dan Kevin Spacey). Begeleid door zijn grote affiniteit met muziek, vijf verschillende iPods en drie Wayfarers op zak, zet Baby alles op het spel voor een allerlaatste heist. Hoe dat gaat aflopen hoeft natuurlijk niemand meer te verklappen. Baby Driver is een cacofonie van scheurende autobanden en overtoerende cilinders op het geluid van The Beach Boys. De timbres van verbrandend rubber door Queen met een laag hardrock overgoten. En niet te vergeten Jon Hamm (Mad Men) en Jamie Foxx (Jamie Foxx).

Muziek heeft het godsvermogen een film naar wens te vormen, maar tenzij het een musical is, is het een eigenschap die vaak als secundair element wordt toegepast: om een stemming te ensceneren ofwel voor het complementeren van een thematiek. Baby Driver is geen musical. Het is een chaos van musical, misdaad, komedie en actie. De muziek wordt niet slechts gebruikt als aanvulling, het utiliseert zijn gave om te dicteren: van de editing, naar het acteerwerk, naar de regie, het is Baby’s iPod die aan het stuur zit. Vernuft als regisseur Edgar Wright is, worden muzikale cues gebruikt om de structuur van het plot op te zetten, met als gevolg een opjagende relatie tussen geluid en beeld.

Naast de uitgekiende muziekspeling is naar Edgar Wright’s faam de fast-paced humor vanzelfsprekend ook aanwezig. Met kaskrakers op zijn naam als Shaun of the Dead, Hot Fuzz en niet te vergeten Scott Pilgrim vs The World mogen we inmiddels wel bekend zijn met zijn vingerafdruk. Een stijl van visual narration waar niet enkel het plot een instrument dient om zichzelf te kunnen vertellen (e.g. dialoog), maar het vermogen tot overlevering zich ook aan de kracht van scherpe editing ontleent.

Baby Driver neemt echter wel op een bepaald punt een duidelijke afslag van Wright’s vorige films, want waar de personages van Simon Pegg (i.e. Shaun, Angel, Gary) en Michael Cera nukkige pannenkoeken van aard zijn die uiteindelijk de heldenstatus verwerven, is Baby het coole, zwijgzame type, die het respect en de skills al in huis lijkt te hebben.

Het is wellicht een verbeelding van de mythische clash tussen de kern van Amerikaanse en Britse humor, maar waar de Britse komedie o.a. zijn kracht onttrekt uit een gevoel van medeleven, treurige personages of gewoonweg tenenkrommend situaties (denk David Brent) is de Amerikaanse hoofdpersoon geestig, pienter en snel gevat (Seinfeld, Leslie Knope). Baby valt niet helemaal in een van deze twee generaliserende categorieën te duiden, maar Wright lijkt met Baby Driver voor het eerst naar een Amerikaanse anti-held te neigen (naast Scott Pilgrim ook zijn eerste Amerikaanse regiefilm). Hoe dan ook, deze trans-Atlantische dichotomie zal op geen enkel moment af doen aan de kwaliteit van de humor en de film zijn adrenaline rush. Baby Driver is niet de zinderende bioscoophit die deze zomer verdient, Baby Driver is de zomerhit die dit jaar nodig heeft.

Ansel Elgort
Ansel Elgort;Jon Hamm;Jamie Foxx;Eiza Gonzalez
Ansel Elgort;Jon Hamm;Eiza Gonzalez;Jon Bernthal
Ansel Elgort;Jon Hamm;Eiza Gonzalez;Jamie Foxx