ZATERDAG 29 OKTOBER | 15:00 | €8,-, GRATIS VOOR CINEVILLE-PASHOUDERS

Regisseur Saskia van den Heuvel

Lengte 83 minuten

Jaar 2016

Taal Nederlands, Duits, Engels, Ivriet

Ondertiteling Engels

Facebook-evenement   

oie_24174632fTTQcWK6

Asterdorp; het getto van Survivors

Asterdorp; je was een heel klein stukje van ons leven

Cinema Discutabel levert in oktober Asterdorp, het vergeten getto, een documentaire over de onderbelichte, Amsterdamse jodengetto uit de Tweede Wereldoorlog. Regisseuse Saskia van den Heuvel spreekt met verschillende overlevenden, waaronder de familie Kijzer. Laatstgenoemden zijn in de oorlog gered door de verzetsgroep van Piet Meerburg, de oprichter van Kriterion… Wat is de wereld toch klein! De film heeft een aantal keer uitverkochte zalen bezorgd in Eye en nu komt die eenmalig naar Kriterion. Met na afloop een uitdiepend nagesprek met regisseuse Saskia zelf.

Het Vergeten Getto vertelt het verhaal van het ommuurde dorpje Asterdorp in Amsterdam Noord. Ooit gebouwd als heropvoeddorp voor ‘a-socialen’. In WOII gebruikt als ‘Juden Viertel’ door de Duitse bezetter. Een onbekend stuk holocaust geschiedenis. Asterdorp was het vierde getto van Amsterdam. Honderden joden moesten er gedwongen wonen, toch kent niemand hun verhaal.

In het Vergeten Getto vertellen zeven overlevenden over de tijd die zij met hun families in Asterdorp doorbrachten, ver weg van de bewoonde wereld in Amsterdam Noord. Tussen fabrieken die worden ingezet voor de Duitse oorlogsindustrie. Levensgevaarlijk voor de geallieerden. De bewoners van Asterdorp aanschouwen de nachtelijke luchtgevechten.

Het Vergeten Getto verhaalt over de gruwelijke oorlogsellende; vaders en broers die vertrokken naar de ‘Arbeits Einzats’ om nooit meer terug te keren, razzia’s die door de overlevenden werden aanschouwd of werden ondergaan. Maar ook over ontluikende liefde en over diepe vriendschap.

Hoofdpersonen Meijer Kijzer en Jacob Joshua zijn nu oude heren, toen jonge pubers. Ze ontmoetten elkaar in Utrecht in het begin van de oorlog. In het begin van de jaren ’50 vinden ze elkaar terug in Israel. De vriendschap wordt hernieuwd, tot op de dag van vandaag. Nooit spreken ze over Asterdorp, totdat ze een email krijgen uit Nederland van filmmaker Saskia van den Heuvel.

Asterdorp is voor iedereen een puzzelstukje uit een groot oorlogsverhaal. Maar het is belangrijk geworden omdat dit het ontbrekende stukje van de puzzel is. Niemand wist van Asterdorp, niemand wist van dit Vergeten Getto.

Het Vergeten Getto is niet alleen bijzonder vanwege het verhaal, maar ook vanwege de vorm. De filmmaker leende een idee van de film Dogville van Lars von Trier en recreerde plattegronden van huisjes van Asterdorp in de studio; witte lijnen op een zwarte vloer, met slechts enkele meubelen. De overlevenden bezoeken de huisjes samen met hun geliefden. Wat er dan gebeurt is niet anders te omschrijven dan een reis met een emotionele tijdmachine.

Regisseuse Saskia van den Heuvel houdt een persoonlijk nagesprek met het publiek!

het-vergeten-getto-still-blauwe-distelweg-asterdorp
het-vergeten-getto-still-meijeriepie-kijzer
het-vergeten-getto-still-familie-kijzer-dogvill
het-vergeten-getto-still-1
het-vergeten-getto-still-2
het-vergeten-getto-still-jacob-joshua
het-vergeten-getto-still-meijer-kijzer
het-vergeten-getto-still-barbar-meter-dogvill
het-vergeten-getto-still-poort-asterdorp-copy