5 NOVEMBER | 17:15

KRITERION 75 JAAR: JAREN '50

Regisseur Louis Malle

Cast Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly, Lino Ventura en Yori Bertin

Lengte 88 min.

Jaar 1958

Taal Frans

Ondertiteling Nederlands

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Nadat ze op de meest Franse manier mogelijk elkaar de liefde hebben verklaard over de telefoon, vermoordt hij haar man, zoals afgesproken. Vervolgens zit hij, Julien, de hele film opgesloten in een lift terwijl zij, Florence, hopeloos naar hem op zoek is en een jong koppel zijn auto steelt. Er worden nog meer moorden gepleegd. Niemand kan de politie ontlopen. De scènes – de een weemoedig, de ander gejaagd – worden begeleid door de modale jazz van Miles Davis, die de muziek improviseerde terwijl hij de film bekeek.

Een man (Ronet) maskeert de moord op de echtgenoot van zijn minnares (Moreau) als zelfmoord, maar raakt, als de elektriciteit uitvalt, een nachtlang geblokkeerd in een lift. Intussen gaan twee joyriders er met zijn gereedstaande auto vandoor en zwerft de onwetende minnares doelloos en zoekend door Parijs. De opeenstapeling van toevalligheden in de intrige is het minst belangrijke aspect van dit speelfilmdebuut van Malle, dat op de nouvelle vague vooruitliep en van Moreau op slag een ster maakte.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Ascenseur pour l’échafaud is onderdeel van het Jaren ’50 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. ascenseur_pour_echafaud_4
film-ascenseur-pour-l-echafaud5
ascenseur
11353283.image
610byP7rS5S._AC_SL1000_