DONDERDAG 11 JULI | 21:00

Regisseur Ron Howard

Cast Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon

Lengte 140 minuten & 20 minuten

Jaar 1995

Taal Engels

Ondertiteling Nederlands

Raket Apollo 13 vertrekt met zijn drie bemanningsleden op 11 april 1970 voor een reis naar de maan.

Alles gaat goed tot er een zuurstoftank ontploft en de omineuze woorden ‘Houston, we have a problem’ worden uitgesproken. Regisseur Howard haalde alles uit de kast om zijn reconstructie van de maanvlucht zo realistisch mogelijk te maken. Dankzij de stevige cast is het niet moeilijk mee te leven met de astronauten en de achterblijvers, de echtgenotes en de technici van Mission Control. Dat is knap, omdat de afloop natuurlijk bekend is.

Short: Le Voyage Dans La Lune (1902)

Terwijl film nog in haar kinderschoenen stond, was regisseur George Méliès al bezig met het opzoeken van de grenzen. Slechts vijf jaar nadat het medium was geïntroduceerd bracht hij de eerste sciencefiction-film, een krap kwartier vol met innovatieve trucages. Le voyage dans la lune, over een reis naar de maan, werd een humoristische bewerking van het beroemde boek van Jules Verne en was mateloos populair. Het iconische beeld van een raket in het oog van de maan is nog steeds wereldberoemd en The Smashing Pumpkins gebruikten de film als basis voor een videoclip.

Deze vertoning is onderdeel van Lunar Cinema in Kriterion. Vijftig jaar geleden zette de mens voor het eerst een stap op de maan. Neil Armstrong had de eer om als eerste ‘maanwandelaar’ en deed de inconische uitspraak: “That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.” in 50 jaar tijd gold deze gebeurtenis meerere malen als inspiratiebron voor filmmakers. Het gouden jubileum van de maanlanding en de première van Apollo 11 is dan ook een mooie gelegenheid om ruimte te maken en een serie films te vertonen rond de relatie tussen mens en maan.