21 AUGUSTUS | 22:00 | €5,-

Regisseur Tom Barman

Cast Natali Broods, Matthias Schoenaerts en Dirk Roofthooft

Lengte 127 minuten

Jaar 2003

Taal Nederlands

Ondertiteling Nederlands

Gefragmenteerd speelfilmdebuut van dEUS-voorman Tom Barman, waarin acht mannen en vrouwen op een vrijdag in juni worden gevolgd in de Antwerpse binnenstad. Ze dromen allemaal van een ander leven, zijdelings met elkaar verbonden, passeren ze elkaar af en toe in beeld, en bezoeken allemaal hetzelfde feestje. Toch zijn ze op deze warme dag voornamelijk op zichzelf.

In Any Way the Wind Blows ontmoet je onder andere Windman (Sam Louwyck), een excentriek personage en rode draad in het verhaal, symbool voor de wind die alle andere personages zal samenbrengen. Dirk Roofthooft speelt Firmin, een galerijhouder, steeds op zoek naar betere werken maar vooral geilend op zijn blonde, vlotgebekte secretaresse. Filmoperateur Walter (Frank Manneken Pis Vercruyssen), net ontslagen wegens het maken van een kras in een film. De altijd mopperende Chouki (Matthias Schoenaerts), beeldend kunstenaar, bezoekt regelmatig het Tropisch Instituut waar hij een virus wil verslaan. Paul Garcin (rol van Eric Kloeck) kruipt in de huid van de uitgebluste leraar Frans. En tenslotte is er nog de computerspecialiste Natalie (Natali Broods) die het feestje organiseert, Lara (Diane De Belder, stiliste) die een kind heeft van Walter en de Gentse afficheplakkers, Felix (Titus De Voogdt) en Frederique (Jonas Boel), steeds kibbelend over de jaren tachtig.

Barman verbeeldt met korte, snel gemonteerde episodes – als in een van de stedenfilms uit de jaren twintig – de sfeer van de Antwerpse binnenstad. Er is wind en muziek, politie en paranoia, roddel en ruzie. Er is een oud virus, een verdwaalde frisbee, een dood paard, en, dolend door de stad, een raadselachtig fenomeen genaamd Windman die de pijn van iedereen voelt maar zichzelf niet lijkt te kunnen helpen. Deze ode aan Antwerpen zit vol met verrassende muziek (van Charlie Parker tot Yazoo) en messcherpe dialogen.

3
any-way-the-wind-blows
HTFile