WOENSDAG 29 AUGUSTUS | 21:45 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Mamoru Oshii

Cast Mako Hyôdô, Jinpachi Nezu, Kei'ichi Noda

Lengte 71 minuten

Jaar 1985

Taal Japans

Ondertiteling Engels

Mamoru Oshii is een van de meest idiosyncratische animatieregisseurs en -schrijvers ooit. Zijn filosofische cyberpunk opus Ghost in the Shell (1995) is zonder twijfel een klassieker, maar tien jaar daarvoor bracht hij een nog veel unieker werk uit: Angel’s Egg (Tenshi no tamago).

In Angel’s Egg schept Oshii een post-apocalyptisch nachtmerrie op ons bord en ontzegt ons vervolgens het bestek om deze enigmatische wereld te ontleden. Het is een wereld waar schijnbaar nog maar twee mensen met een enigszins normaal stel hersenen in ronddolen: een jongeman met een gigantisch, verdacht gevormd wapen en een klein meisje dat een enorm ei met zich meedraagt. Oshii’s kenmerkende trage vertelwijze en focus op sfeer boven plot gaan perfect samen met de mysteries waar deze film vol mee zit. Het zorgt ervoor dat je hersenen harder gaan malen, je ogen scherper gaan kijken en je oren beter gaan luisteren naar Yoshihiro Kanno’s adembenemende muziek.

Het is muziek die perfect past bij Oshii’s excentrieke visie: dissonant, atonaal, intens creepy en soms toch ook heel mooi. Muziek die niet gemaakt is om je oren te strelen maar om je mee te sleuren naar het desoriënterende hellscape waarin de film zich afspeelt. Op sommige momenten lijkt de film zelfs te stoppen, verdwijnt alle beweging uit het beeld, zodat we gewoon even kunnen luisteren naar de dissonante strijkers en koorzang en de mysterieuze piano en percussie. Het is praktisch onmogelijk je Angel’s Egg voor te stellen zonder haar muziek, daarom verdient Yoshihiro Kanno’s compositie het om een avond in de spotlight te staan.

Deze film maakt deel uit van de Original Music By-zomeravond, samen met de film The Adventures of Robin Hood van Michael Curtiz en William Keighley. Klik hier voor meer informatie over deze avond, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

21
22
23
26