VRIJDAG 5 NOVEMBER | 19:30

Regisseur Warhol & Morrissey

Cast Joe Dallesandro, Geraldine Smith, Patti D'Arbanville

Lengte 1u29

Jaar 1968

Taal Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Joe en zijn eigenaardige combinatie van elegant machisme, is ondergedompeld in de zogenaamde Warhol esthetiek van overdreven naturalisme. Het gebrek aan een script, de lompe montage en de intuïtieve manier van acteren zorgen ervoor dat je van ongemak uit je stoel druipt. Het tonen van een naakte, vaderlijke en mannelijke sekswerker/drugsverslaafde deed nogal wat stof opwaaien. Dit is de eerste film in de befaamde Paul Morrissey Trilogy, met ook in Trash (1970) en Heat (1972) een hoofdrol voor acteur Joe Dallesandro.

Het episodische verhaal over een werkdag van Dallesandro, een mannelijke tippelaar, die de kost verdient voor vrouw en kind in de straten van New York. De kijker volgt hem vanaf het opstaan en tot hij weer naar bed gaat. Afkomstig uit de legendarische Andy Warhol Factory, ging de film in Amerika circuleren in de underground scene en heeft tot op de dag van vandaag bij de gevestigde critici nog steeds geen genade gevonden. Toch is het de voorloper van TRASH. In Europa werd Warhols kunst wel erkend en ging hij in sommige landen in première of vond zijn weg naar de filmhuizen. Geheel nieuw was het feit dat Dallessandro naakt op het doek verschijnt in poses die men eigenlijk alleen van vrouwen gewend is, iets dat Hollywood nog steeds behoorlijk seksistisch maakt.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Deze film is onderdeel van het Jaren ’70 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 

images (3)
mwKPNi1YjShDcXegWIh9EPLkY9e
1968 Andy Warhol FLESH_000054
CuWBz8OWgAAZAFY