MAANDAG 26 MAART | 22:00 | €5,-

Regisseur Yasujirô Ozu

Cast Chishû Ryû, Shima Iwashita, Keiji Sada

Lengte 113 minuten

Jaar 1962

Taal Japans

Ondertiteling Nederlands

An Autumn Afternoon is de laatste film die meesterregisseur Yasujirô Ozu maakte voor zijn overlijden. De film is een krachtige schets van de verschuivende waarden in het Japanse familieleven. De vader-dochterrelatie staat centraal: een vader drinkt en zwelgt in zelfmedelijden en melancholie, terwijl zijn huwbare dochter nucht­er en realistisch is. 

De laatste film van Ozu was ook zijn laatste meesterwerk: een zacht maar hartverscheurend verhaal over een man die op waardige wijze besluit om niet mee te doen aan de modernisering van de samenleving en de veranderende stromingen van het leven. Weduwnaar Shuhei (vaste Ozu-acteur Chishu Ryu) woont al jaren comfortabel samen met zijn volwassen dochter, maar moet gaandeweg accepteren dat ze in het huwelijk gaat treden en het ouderlijk huis zal verlaten.

Ozu laat op subtiele wijze zien hoe kwetsbaar en tegelijkertijd belastend familiebanden kunnen zijn. Binnenskamers blijft er veel ongezegd, zodat de personages hun toevlucht moeten zoeken in cafés, waar de tongen enigszins worden losgemaakt en verdriet kan worden weggedronken. De eindscène in waterverfkleuren lijkt dan ook door een zacht filter van tranen geschoten.

download-6.do.jpeg
aaa4
aaa5