DONDERDAG 26 OKTOBER | 17:00 | €9,50

Regisseur John Boorman

Cast Sean Connery, Charlotte Rampling, Sara Kestelman

Lengte 105 minuten

Jaar 1974

Taal Engels

In de verre toekomst, het jaar 2293 om precies te zijn, is de aarde verdeeld in twee kampen: de barbaren en de onsterfelijken, mensen met mentale krachten die over de barbaren heersen. Zed is één van de verdelgers, een groep barbaren die ‘uitverkoren’ is door de onsterfelijken om de andere barbaren onder controle te houden. Op een dag komt Zed er achter dat hij eigenlijk misbruikt wordt en begint hij zich tegen de macht te verzetten.

De gekke titel van de film is afgeleid van slaat op de naam van het vliegende stenen hoofd Zardoz, een ‘god’ gecreëerd door de onsterfelijken die barbaarse bewoners van de 23ste eeuw opjut om elkaar af te slachten. Zed ontdekt dat Zardoz een farce is en besluit de onsterfelijken, levend in een andere wereld genaamd de Vortex, te ontmaskeren en van hun troon te stoten.

 

Een vraag die filmhistorie tot op de dag van vandaag bezighoudt: waarom liet Sean Connery, die de rol van Zed vervult, zich voor Zardoz in een rode onderbroek en hoge leren laarzen hijsen? Wilde hij zich zo graag van James Bond distantiëren? Connery’s outfit is één van de redenen waarom Zardoz inmiddels een ferme cultreputatie heeft. Zardoz zit vol loodzware thema’s als de gevaren van eugenetica en technocratie en Boorman gaf toe dat hij “misschien te veel probeerde” bij Zardoz: “Als ik de film nu terugzie, sta ik versteld van mijn eigen hoogmoed.”

Deze film is onderdeel van Amsterdamned 2017. Klik hier voor meer informatie over het filmfestival!
Zardoz_3
Zardoz_5
zardoz5
zardoz1