VRIJDAG 27 OKTOBER | 17:00 | €9,50

Regisseur John Boorman

Cast Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay

Lengte 140 minuten

Jaar 1981

Taal Engels

Uthur Pendragon krijgt van tovenaar Merlijn het magische zwaard Excalibur. Bij zijn dood begraaft Uthur het zwaard in een rots en de volgende man die erin slaagt het zwaard eruit te halen zal koning van Engeland worden. Jaren later haalt Arthur, het bastaardkind van Uthur, het zwaard uit de rots en wordt koning.

Onder begeleiding van tovenaar Merlijn zorgt Arthur dat de ridders van de Ronde Tafel bijeenkomen en hij huwt zijn droomvrouw Guenivere. Maar Arthurs slechte halfzus Morgana heeft duivelse plannen en probeert de groep ridders uit elkaar te drijven.

Toen Excalibur in 1981 in première ging, klaagde de recensent van The New York Times dat John Boorman de Arthur-mythe veel te serieus had genomen. “Op z’n oprechte best is Excalibur een soort Star Wars zonder de verlossende humor die voortvloeit uit de stripachtige stijl.” Laten we dat nou eens als een compliment opvatten. Dertig jaar voor Game of Thrones maakte Boorman bloedserieuze, betoverende en volwassen fantasy met de ambitie om in 140 glorieuze minuten het complete verhaal van Le Morte D’Arthur van Thomas Malory te vertellen. Wie Guy Ritchie’s King Arthur: Legend of the Sword zag en zich afvraagt wat er nou zo bijzonder is aan die Arthur-legende, doet zichzelf een groot plezier door Boormans film tot zich te nemen.

Deze film is onderdeel van Amsterdamned 2017. Klik hier voor meer informatie over het filmfestival!
exc2
exc1
exc3
exc4