WOENSDAG 25 OKTOBER | 17:00 | €9,50

Regisseur John Boorman

Cast Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty

Lengte 109 minuten

Jaar 1972

Taal Engels

Vier stadse zakenmannen uit Atlanta willen even uitblazen en zoeken het platteland op omdat ze één keer per kano de Cahulawassee-rivier willen afvaren voordat hier een groot meer van wordt gemaakt. De omgeving blijkt onvriendelijker dan gedacht: grimmige hillbillies maken jacht op de mannen. Ook het natuurgeweld brengt de mannen danig van hun stuk en de tocht ontaardt al snel in een nachtmerrie. Uiteindelijk kunnen ze nog maar aan één ding denken: overleven. De gebeurtenissen stellen hun eigendunk en de onderlinge verhoudingen zwaar op de proef.

Over het maken van Deliverance zijn veel indianenverhalen verteld, met name door ster Burt Reynolds die bijvoorbeeld beweerde dat acteur Bill McKinney in zijn rol als hillbilly de verkrachtingsscène (“Squeal like a pig!”) te enthousiast zou hebben benaderd: “McKinney, I swear-to-God, really wanted to hump Ned. And I think he was going to. He had it up and he was going to bang him.” McKinney deed het verhaal af als onzin, maar dat er überhaupt een voedingsbodem voor zo’n anekdote bestaat, is te danken aan het meedogenloze realisme van Boormans film. Je ziet de acteurs op de kolkende rivier, langs gladde rotswanden en je weet dat er geen special effect aan te pas is gekomen.

Geen enkele survivalthriller maakte het gevaar zo tastbaar als deze. Deliverance werd genomineerd voor drie Oscars, drie BAFTA Awards en vijf Golden Globes, maar verzilverde geen enkele nominatie. Wel ontwikkelde de film een enorme cultstatus en wordt ze door veel regisseurs en filmkenners genoemd als één van hun favorieten.

Deze film is onderdeel van Amsterdamned 2017. Klik hier voor meer informatie over het filmfestival!
deli1
deli
deli2
Deliverance_4