WOENSDAG 11 JULI | 19:30 | €8,-, ZOMERAVOND-COMBITICKET €15,-

Regisseur Federico Fellini

Cast Magali Noël, Bruno Zanin, Pupella Maggio

Lengte 123 minuten

Jaar 1973

Taal Italiaans

Ondertiteling Engels

Amarcord is een bonte verzameling herinneringen aan het Italië van Federico Fellini’s jeugd. Met ongebreidelde fantasie bezingt hij de tragikomedie van het leven vol seks, fascisme, autoracen, een gekke oom en een hitsige rondborstige sigarenverkoopster in het Rimini van de jaren dertig.

Fellini zet een uitzonderlijk, plotloos portret neer van het leven van een puber in een kuststadje in het Italië van de fascistische jaren dertig, de hoogtijdagen van ‘Il duce’ Benito Mussolini. Fellini zei een serieuze sociologische motivatie te hebben gehad voor zijn parade van maffe personages. Hij zag de fascisten als eeuwige pubers die leefden met het comfortabele idee dat iemand anders voor hen dacht, of dat nu Il Duce, de paus, de moeder of de Madonna was. Toch voeren ongrijpbare beelden de boventoon, zoals de magische scène met de mist waarin niemand wat kan zien.

De magische slinger van pittoreske scènes en personages werd glorieus gefotografeerd door Giuseppe Rotunno. Amarcord (‘Ik herinner me’ in het dialect van Romagna) won de Oscar voor Beste Buitenlandse film. Of Amarcord het Italië van ooit of het Italië van nooitgeweest is doet er niet toe in dit semi-autobiografische meesterwerk.

Deze film maakt deel uit van de La notte Italiana-zomeravond, samen met de film La grande bellezza van Paolo Sorrentino. Klik hier voor meer informatie, klik hier voor een overzicht van het volledige Kriterion zomerprogramma 2018.

amar1
amar2
amar3
amar5
amar6