MAANDAG 20 FEBRUARI | 22:00 | €5,- | GRATIS VOOR WE ARE PUBLIC

Regisseur Jean-Luc Godard

Cast Eddie Constantine, Anna Karina en Akim Tamiroff

Lengte 99 minuten

Jaar 1965

Taal Frans

we are public

Futuristisch drama van Jean-Luc Godard over een botsing van culturen als een Amerikaanse detective terechtkomt in de buitenaardse stad Alphaville. Een unieke en verwarrende combinatie van sciencefiction en film noir die de Gouden Beer won op het Filmfestival Berlijn van 1965.

In een dystopische toekomst, waar gedachten en emoties van de gehele bevolking door het verfijnde computersysteem Alpha-60 worden bestuurd, wordt geheim agent Lemy Caution op een geheime missie gestuurd naar het futuristische Alphaville om daar professor von Braun, verantwoordelijk voor de vernietiging van menselijke gevoelens, onschadelijk te maken. Alphaville is in Godard’s visie het moderne en steriele Parijs van de jaren zestig.

Het oeuvre van Jean-Luc Godard in acht nemend, heeft Alphaville nog het meest van een genrefilm weg. Het is een mengelmoes van sciencefiction en thriller met hier en daar film-noir elementen. Hoewel ook zeker plotgestuurd; Godard zou Godard niet zijn als hij de meest bizarre en onverwachte taferelen, personages en locaties toevoegen. Natuurlijk mag ook zijn muze, Anna Karina, niet ontbreken. Al met al weet de Franse grootmeester een intrigerende dystopie te scheppen, met zeker wat trekjes van George Orwells “1984”. Wisten jullie trouwens dat Jean-Luc Godard in 1965 onze tweede bioscoopzaal heeft geopend?

alphaville-1965-www.cinematheia.com_
025ae0ec563dd55a0cfebfcef86521d1
Alphaville
alphaville-1965-007-eddie-constantine-with-book-and-gun-00o-5h5
alphaville