VANAF 15 OKTOBER

Regisseur Luuk Bouwman

Lengte 103 min.

Jaar 2019

Taal Nederlands, Italiaans, Duits

Ondertiteling Nederlands

Een diepgravende en onthullende documentaire over het ontstaan van het vooroorlogse fascisme in Nederland aan de hand van uniek archiefmateriaal. Het resultaat is een angstwekkend beeld van waar nationalisme in kan ontaarden.

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden, een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Allen Tegen Allen schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging lieten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler.

Unieke archiefbeelden tonen een beangstigend beeld van hoe nationalisme kan ontsporen. Na de Tweede Wereldoorlog werden ongeveer 200,000 Nederlandse burgers gearresteerd wegens samenwerking met de vijand. Velen werden hierna vrijgelaten, in een maatschappij waar velen van hen alsnog een succesvolle carrière opbouwden.

allen tegen allen 1
allen tegen allen 2
allen tegen allen 3

 

Tijden en Tickets

Vandaag 20 oktober
15:00