DONDERDAG 19 JULI | 17:00 | €8,-

Regisseur Wim Wenders

Cast Yella Rottländer, Rüdiger Vogler, Lisa Kreuzer

Lengte 110 minuten

Jaar 1974

Taal Duits

Ondertiteling Nederlands

Duitse journalist Philip Winter moet een reportage over de V.S. maken, maar wil terug naar huis vanwege een niet aflatende schrijversblok. Hij komt vanwege stakingen echter vast te zitten op het vliegveld. Daar krijgt het verzoek zich te ontfermen over een klein meisje genaamd Alice.

Philip dwaalt schijnbaar doelloos door het Oosten van de VS, terwijl hij met zijn instant camera voortdurend foto’s maakt van wat hij zoal tegenkomt. Hij besluit wegens zijn gebrek aan productiviteit terug te keren naar huis. In New York ontmoet hij een landgenote die met haar dochter Alice een terugvlucht naar Duitsland wil boeken maar net als hijzelf geconfronteerd wordt met een staking van het Duitse grondpersoneel en dus vastzit op het vliegveld. Ze besluiten om dan maar naar Amsterdam te vliegen om vanaf daar thuis te komen, maar de volgende dag is de moeder ineens verdwenen en zit Phil opgescheept met Alice.

Dit is het begin van een roadtrip: Phil en Alice zoeken allerlei Duitse steden af op zoek naar haar de grootmoeder van Alice, wier naam ze zich niet kan herinneren. De enige aanwijzing is een foto van oma’s voordeur zonder huisnummer. Met deze productie – zijn vierde lange speelfilm – ontdekte Wenders het genre van de roadmovie, dat hij vervolgde met onder andere Falsche Bewegung en Im Lauf der Zeit en een van zijn bekendste films: Paris, Texas. Cameraman Robby Müller draaide de film op 16mm en in zwart-wit.

Deze film maakt deel uit van ons Robby Müller Tribute-programma dat georganiseerd wordt naar aanleiding van het overlijden van een van ‘s Neerlands beste cameramannen. Op dezelfde dag vertonen we daarom ook Dead Man van Jim Jarmusch en Breaking the Waves van Lars von Trier. 

aitc7
aitc6
aitc5
aitc4
aitc1