7 NOVEMBER | 16:45

75 JAAR KRITERION | JAREN '00

Regisseur Antonio Pietrangeli

Cast Simone Signoret, Sandra Milo, Emmanuelle Riva, Marcello Mastroianni, Gina Rovere, Ivo Garrani, Gianrico Tedeschi, Valeria Fabrizi, Domenico Modugno

Lengte 126 min.

Jaar 1960

Taal Italiaans

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Wonderbaarlijk feministisch voor zijn tijd, vertelt Adua e le compagne het verhaal van vier sekswerkers die hun eigen restaurant openen nadat hun bordeel is gesloten door de politie. Sociale kritiek sijpelt door elke scène van de film terwijl het de moeilijkheden van autonomie en de patriarchale zakenwereld verbeeldt.

Vier sekswerkers zijn uit een bordeel ontsnapt en willen voor zichzelf beginnen, maar verbergen dat achter de exploitatie van een wegrestaurant. De horeca biedt echter zoveel bevrediging en relatieve rust dat ze ‘uit het leven’ willen stappen. De eisen van hun geldschieter maakt dit onmogelijk. Deze tragikomische variant op vroegere trottoirfilm wordt gedragen door de laconieke en agressieve rol van Signoret en de contrasterende typeringen van haar vriendinnen. Mastroianni heeft een ondergeschikte rol als luie profiteur.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, Adua e le Compagne is onderdeel van het Jaren ’00 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. 


Adua_e_le_compagne
adua e le compagne_cropped3
image-w1280
Adua-e-le-Compagne
uf43x1arSrcWiE7JtehOeFDSkJd