MAANDAG 13 NOVEMBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Spike Jonze

Cast Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper

Lengte 114 minuten

Jaar 2002

Taal Engels

Ondertiteling Geen

 Adaptation. begint op de set van Being John Malkovich, de vorige samenwerking tussen scenarioschrijver Charlie Kaufman en regisseur Spike Jonze, waarbij de nerveuze Charlie (vertolkt door Nicolas Cage) vol zelfkritiek de zaak vanaf een afstand bekijkt. Zijn nieuwe project wordt een boekverfilming: ‘The Orchid Thief’ van schrijfster Susan Orlean. Maar zo eenvoudig is dat niet. Terwijl zijn vlotte doch naïeve tweelingbroer Donald (wederom Nicolas Cage in een manische dubbelrol) enorme vooruitgang boekt met een thriller-script, loopt Charlie tegen grote schrijfproblemen op.

 

Tegelijkertijd volgt de kijker Orlean, die op poëtische wijze de praktijk van de illegale orchideeënhandel beschrijft met behulp van de crimineel Laroche. De moeizame interactie tussen de twee, evenals de klamme groeiomstandigheden van de orchideeën versterken het gevoel van onrust waar Kaufman mee kampt. Zijn de bevindingen van Orlean wel te verfilmen? Heeft haar relatie met Laroche een scenarioschrijver iets te bieden? En is het verhaal dat Adaptation. vertelt überhaupt wel zo rechtlijnig als het in de eerste instantie lijkt?

Fictie en realiteit smelten samen in een scenario van Charlie Kaufman over Charlie Kaufman en zijn nieuwe scenario (dat niet echt wil vlotten). Meta tot de max. Ondanks diens onconventionele karakter was Adaptation. een onverwacht commercieel en kritisch succes. Kaufman won een BAFTA voor zijn script, en kreeg er ook een Oscarnominatie voor – samen met zijn fictieve broer Donald, een unieke gebeurtenis in de geschiedenis van de prestigieuze prijs. Streep en Cage verdienden er Golden Globes mee, evenals Oscarnominaties; Chris Cooper won voor zijn rol een Oscar.

adap1
adap4
adap5
adap6