MAANDAG 15 OKTOBER | 22:00 | €5,-

Regisseur Ciro Guerra

Cast Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar

Lengte 125 minuten

Jaar 2015

Taal Cubeo, Huitoto, Ticuna, Wanano, Spaans, Portugees, Duits, Catalan, Latijn, Engels

Ondertiteling Nederlands

In de vroege jaren 1900 ontmoeten de Duitse ontdekkingsreiziger Theo en zijn lokale gids Manduca in de jungle van de Amazone de sjamaan Karamakate. Theo verblijft dan al lange tijd in het gebied, maar is ernstig ziek en op zoek naar een zeldzame, geneeskrachtige plant. De sjamaan, wiens volk vermoord en verdreven is door blanken, vergezelt het tweetal in de hoop overlevende stamleden te vinden. Wat volgt is een zowel fysiek als mentaal enerverende en uitputtende tocht over het water.

Veeleer dan een klassieke verfilming betreft het een fictieve invulling van hoe hun respectieve reizen hadden kunnen verlopen. De film is een lofzang op de verdwenen cultuur van de indianenstammen in het Amazonebekken op de grens tussen Colombia, Peru en Brazilië.

“Skilfully fusing the apparently logical manmade narratives of its western explorers with the animal imagery and fluid time-structures of Amazonian myth (the title invokes celestial beings descending to earth on a giant anaconda), Guerra conjures a complex landscape that straddles the divide between dreamy invention, ethnographic document and socio-political tract.”
– The Guardian