WOENSDAG 29 MEI | 21:30 | €6,50 EN GRATIS MET CINEVILLE

Regisseur King Hu

Cast Billy Chan, Ping-Yu Chang, Roy Chiao

Lengte 200 minuten

Jaar 1971

Taal Mandarijn

Ondertiteling Engels

Het in de veertiende eeuw tijdens de Ming-dynastie spelende A Touch of Zen is een ijkpunt voor de Chinese martial arts-film of wuxia pian en gold als inspiratiebron voor onder andere Crouching Tiger, Hidden Dragon en House of Flying Daggers.

In de veertiende eeuw, ten tijde van de Ming-dynastie, neemt de jonge Yang (Hsu Feng) haar intrek in een verlaten vesting. Ze raakt bevriend met de moeder van de jonge schrijver Ku. Op een avond nodigt ze Ku uit en brengt de nacht met hem door. ’s Ochtends worden ze opgeschrikt door een krijger die ze maar ternauwernood de baas blijven. Yang legt uit dat ze op de vlucht is voor de keizerlijke spionnen die haar vader hebben vermoord. Ze wacht het goede moment af om wraak te nemen.

Wuxia cinema
Dwalende ridders aan de zijdes van beschaving, gedreven door een gedragscode die rechtvaardigheid en individuele vrijheid voorop stelt, bijgestaan door het bovennatuurlijk vermogen de wetten van Newton te trotseren. Wuxia (letterlijke vertaling: krijgshaftige held) vindt haar oorsprong als een stijl in oud-Chinese literaire fictie, die door eeuwen van tradities en mythes inmiddels wereldwijde bekendheid heeft verworven met haar uitlaat in cinema. Hoewel de wuxia film wat grond deelt met de alom bekende kung-fu film, onderscheidt de wuxia zich door de fabelachtige elementen en haar voetstuk in Chinese mythologie: waar de Bruce Lees en Tony Jaas door middel van hand-to-hand combat het fysiek vermogen benadrukken, kenmerkt wuxia zich juist met het bovennatuurlijke, onwerkelijke luchtgevechten van zwaard en vuist, vaardigheden die veel verder reiken dan de grenzen van het menselijke kunnen en een dikke schep poetische romantiek.

Kijkwijzer: deze film is geschikt voor kijkers van 16 jaar en ouder.