MAANDAG 2 APRIL | 22:00 | €5,-

Regisseur Roy Andersson

Cast Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom

Lengte 115 minuten

Jaar 1970

Taal Zweeds

Ondertiteling Engels

In de marge van een trieste en melancholische wereld leren twee tieners, Per en Annika, elkaar kennen in de tuin van het ziekenhuis. Zij bezoekt er haar tante, hij zijn opa. Het is hoogzomer, er kan geleefd worden. Wars van alle conventies die later hun leven zullen (ver)vormen, ontdekken ze onbezorgd de liefde en creëren ze hun eigen universum. Een aandoenlijk, bijna naïef universum en de enige hoop in deze wereld van volwassenen die zichzelf verloren hebben in hun dagelijks routine.

Het speelfilmdebuut van de Zweedse regisseur Roy Andersson vertelt het aandoenlijke verhaal van de liefde tussen twee pubers die zich afzetten tegen de harde, grijze wereld van de volwassenen. Voor dit romantische drama liet Andersson zich inspireren door de ironisch-melancholische toon van de Tsjechische nouvelle vague uit de jaren zestig. Het resultaat is een gevoelig, grappig portret van twee kinderen wier liefde niet serieus genomen wordt. Per en Annika trekken zich echter niets aan van sociale klassenverschillen en halen de schouders op over de ‘no nonsense’-instelling van hun teleurgestelde opa’s, oma’s en tantes.

Roy Anderssons debuutfilm won maar liefst vier prijzen op het filmfestival van Berlijn. Anderssons volgende speelfilm Giliap (1975) bleek een flop, waarna de regisseur zich ruim  twintig jaar lang toelegde op het regisseren en produceren van – vaak briljante – reclamefilms. Pas in 2000 keerde hij terug op het speelfilmtoneel met het wereldwijd geprezen, licht absurde Songs from the Second Floor (2000, juryprijs in Cannes).

sls1
sls4
sls5
sls6