WOENSDAG 12 APRIL | 19:30 | €8,-

Regisseur Mirjana Karanović

Cast Isidora Simijonovic, Boris Isakovic, Mirjana Karanovic

Lengte 90 minuten

Jaar 2016

Taal Servisch

Ondertiteling Engels

In een luxe buitenwijk van Belgrado vervult de welgestelde vijftigjarige Milena met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder. Ze ontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze een onthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt en tegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is. A Good Wife is het regiedebuut van de veelgeprezen Servische actrice Mirjana Karanović. Zij won in 2006 de Gouden Beer in Berlijn voor haar rol in de film Grbavica en kreeg voor diezelfde film een Oscarnominatie. Karanović neemt naast de regie, ook de hoofdrol van ‘good wife’ Milena voor haar rekening.

Voor de vijftigjarige Milena lijkt het leven ongecompliceerd en duidelijk afgebakend. Ze schept genoegen in haar traditionele rol als moeder en huisvrouw, ziet er verzorgd uit en vermaakt zich met haar vrienden en familie. Haar echtgenoot mag dan niet de meest tedere man zijn, hij is in ieder geval geen alcoholist of rokkenjager zoals de mannen van haar vriendinnen. Bovendien heeft hij een goed salaris waardoor Milena en haar twee dochters niets te kort komen. Er ontstaat echter een barst in haar zorgeloze bestaan wanneer ze na een doktersbezoek te horen krijgt dat ze een gezwel in haar borst heeft. Aangedaan door het nieuws probeert ze met een grote schoonmaakbeurt in huis haar zinnen wat te verzetten. Tijdens het poetsen vindt ze een oude videoband met opnames uit betere tijden die ze weemoedig bekijkt. De band blijkt ook opnames te bevatten over een duister geheim uit de oorlog van haar echtgenoot. Deze ontdekking doet haar wereld verder afbrokkelen en ontregelt het leven dat ze daarvoor als zo vanzelfsprekend zag.

Karanović zet zich ook in voor mensenrechten en won daarvoor de Servische Winning Freedom Award; een prijs die uitgereikt wordt aan vrouwen die zich inzetten voor het bevorderen van mensenrechten, de rechtsstaat, democratie en tolerantie.

Na de film is er een nagesprek met Nena Tromp. Nena studeerde Politicologie aan de Universiteit van Zagreb in Kroatië en Slavische Talen aan de Universiteit van Groningen. Sinds 1992 is Tromp verbonden aan de afdeling Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Als onderzoeker houdt zij zich bezig met de geschiedenis van natievorming in de Balkan sinds negentiende eeuw, historische Balkan-stereotyperingen en onderwerpen die gerelateerd zijn aan desintegratie van voormalig-Joegoslavië en de vorming van staten in het post-Joegoslavië tijdperk. Daarnaast heeft ze les gegeven over de impact van het Joegoslavië Tribunaal.

English synopsis:

A Good Wife is a story about Milena (50), a woman who, at first glance, is living a suburban dream. She has a husband, Vlada, who is a successful property developer. He doesn’t beat her, he doesn’t have affairs (at least the ones that she knows of) and he provides her a comfortable life by standards of modern Serbia. They don’t talk much, though, didn’t have passionate sex for a long time, but Milena doesn’t care – they have a nice house, two cars and two beautiful children. She’s got her garden to care for, and ceramic figurines she makes in the attic. Then Milena goes to the doctor for a routine checkup. The doctor finds a swelling in her breast and suspects cancer. Upset by this news Milena tries to clear her mind by doing an enormous spring cleaning. During this cleaning she finds a videotape with old recordings. She unsuspectingly watches it, but all of a sudden sees it contains footage of a dark secret: her husband committed war crimes. This discovery makes the world as she knows it crumble down and makes her question all things in her life that always seemed so indubitable.

After the film there will be a discussion with Nena Tromp. She works at the European Studies department at the University of Amsterdam and as a researcher she investigates the history of the forming of nations in the Balkans.