WOENSDAG 20 JUNI | 19:30 | €8,-

Regisseur Jean-Gabriel Périot

Lengte 93 minuten

Jaar 2015

Taal Duits, Frans, Italiaans, Engels

Ondertiteling Engels

Intrigerend found footage-portret van prijswinnend kortefilmmaker Jean-Gabriel Périot over opkomst en ondergang van de revolutionaire Duitse terreurgroep Rote Armee Fraktion (RAF). Périot schakelt van beelden van het Derde Rijk naar Duitse televisiedebatten in de jaren zestig en schetst zo de context voor de opkomst van de Rote Armee Fraktion, opgericht door Andreas Baader en Ulrike Meinhof.

Baader en Meinhof speelden beiden al een rol in het openbare leven, met name Meinhof, die als interviewer werkte voor televisieprogramma’s. Périot laat in deze geheel uit found footage samengestelde sociogenese van de RAF zien hoe onvrede over heersende machtsverhoudingen en politiegeweld bij Baader, Meinhof en veel anderen zorgde voor radicalisering. Zijn scherp geobserveerde montage van nieuwsbeelden illustreert hoe de combinatie van een jonge democratie die nog met twee benen in een eeuwenoude hiërarchie stond, onvermijdelijk botste op de marxistische retoriek van een nieuwe generatie; met ontvoeringen, gijzelingen en moorden als gevolg.

Périot laat zien hoe het extremisme links en rechts van het midden elkaar naderen en in realiteit veel meer met elkaar verweven zijn dan mensen lijken te beseffen. Hoe politieke context en maatschappelijk ongenoegen uit die tijd zich verhouden tot onze eigen tijd, laat de filmmaker aan de kijker. De documentaire wordt dan ook alom geprezen om zijn objectiviteit en vermogen mensen aan het denken te zetten.

Inleiding en nagesprek
De film wordt geïntroduceerd door Eva Witteman, en na de film leidt Roos Versantvoort een nagesprek. Student Filosofie Eva was actief voor actiegroep Humanities Rally tijdens de studentenprotesten aan de UvA in 2015, en is dat nu weer. In een korte inleiding tot de film zal zij de film koppelen aan hedendaags studentenactivisme en uitleggen waarom activisme nog altijd noodzaak is. Roos studeert Europese studies aan de UvA en is actief bij GroenLinks Amsterdam. Ze schreef haar scriptie over de RAF.

Deze vertoning is onderdeel van het Erfenissen ’68-programma, waarbij films over revolutie en protest worden vertoond met een verdiepend programma.

1968 wordt gezien als een kanteljaar. En niet alleen door de studentenrevolten in Parijs. Zo bracht de Vietnamoorlog en de dood van Martin Luther King de wereld in rep en roer. 1968 was een jaar van revolutie, chaos en opstand tegen de machthebbers. Studenten en jongeren streden – niet geweldloos – voor hun idealen: voor emancipatie en tegen ongelijkheid, voor democratie en tegen onderdrukking, voor vrijheid, tegen oorlogsgeweld.

“Utilizing news footage, TV programs, crude activist films and the like, Periot (always his own editor) builds his arguments almost invisibly, guiding the viewer while trusting his audience to use their heads. How refreshing to have a director refuse black-and-white conclusions, knowing that formulating questions is the best way to probe the past and its ramifications.”
– Variety

201510620_2
germanyouth2-1600×900-c-default
image-20150729-30882-1e8d01e
Machen Tegeler weg