4 NOVEMBER | 19:15

KRITERION 75 JAAR: AUTONOMIE

Regisseur Emad Burnat, Guy Davidi

Lengte 90 min.

Jaar 2011

Taal Arabisch, Hebreeuws

Ondertiteling Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


De Palestijnse landarbeider Emad heeft vijf videocamera’s, en elk van hen vertelt een ander deel van het verhaal van het verzet van zijn dorp tegen de Israëlische onderdrukking. Emad woont in Bil’in, even ten westen van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Met de eerste camera legde hij vast hoe de bulldozers in 2005 de olijfbomen uit de grond kwamen rukken. Hier werd een muur dwars door het land van zijn dorpsgenoten gebouwd om de oprukkende joodse nederzettingen te scheiden van de Palestijnen. In de eerste dagen van verzet tegen de joodse kolonisten en de altijd aanwezige Israëlische soldaten, werd Emads zoon Gibreel geboren. Scènes wisselen van de baby die uitgroeit tot een vroegrijpe kleuter tot de vele vreedzame protestacties en de gestage voortgang van de bouw van de scheidingsmuur.

Het medium film heeft zich door de technologische ontwikkelingen steeds verder kunnen ontwikkelen als een middel voor activisme. De betaalbaarheid en mobiliteit van de camera zorgde er zo ook voor dat de Palestijnse landarbeider Emad de wekelijkse vreedzame protestacties tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek in zijn dorp Bil’in kon vastleggen. Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever in 1967 tijdens een oorlog met de Arabische buurlanden. Inmiddels bouwt Israël al tientallen jaren gestaag verder aan de illegale nederzettingen op dit Palestijnse grondgebied. Omdat de kracht van de camera ook door het Israëlische leger niet onderschat wordt, zijn Emads camera’s vaak een mikpunt van geweld. Het verzet groeit en de sfeer wordt explosiever ten gevolge van arrestaties en dodelijke slachtoffers. We zien niet alleen hoe Emads camera’s ooggetuige zijn van dit geweld, maar ook hoe Emads zoontjes gevormd worden door dit haatzaaiende conflict. Het besluit om de wekelijkse protestacties te filmen resulteert uiteindelijk in een dilemma: hoe ver kun je gaan in je verzet? Tevens is deze film een toonbeeld van autonomie door de samenwerking tussen de Palestijnse en Israëlische filmmaker.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, 5 Broken Cameras is onderdeel van het Autonomie programma, klik hier voor de andere films binnen dit parallelprogramma. 0b146105-43f5-401b-9ebb-16569ad4acd6_170217_013453
Gibreel_on_Grass_1
Five-Broken-Cameras-Big-Image
5-broken-cameras
0*1Hn2gvveNKlyt_St