4 MEI | 21:00 | €8,-

Regisseur Fons Rademakers

Cast Derek de Lint, Marc van Uchelen, Monique van de Ven

Lengte 144 minuten

Jaar 1986

Taal Nederlands, Duits, Engels

Nadat er een aanslag plaatsvindt voor zijn ouderlijk huis wordt Anton Steenwijk in januari 1944 van zijn familie gescheiden. Zijn familie wordt vermoord door de Duitsers en Anton groeit alleen op. Hij lijkt het verleden achter zich te hebben gelaten maar geleidelijk sijpelt het besef van de immense tragedie zijn realiteit binnen. Jaren na de oorlog wordt hij geconfronteerd met de betrokkenen van toen en ontdekt hij de ware toedracht van de aanslag.

Met de uitvergroting van een enkel incident laat regisseur Fons Rademakers op indringende wijze het leed van WO II en oorlog in het algemeen zien. Rademakers’ film naar de roman van Harry Mulisch is inmiddels met recht een klassieker binnen de Nederlandse filmwereld te noemen. De Aanslag verwierf bij het uitkomen in 1986 wereldwijde faam en sleepte de Oscar én de Golden Globe voor beste buitenlandse film binnen.

Deze vertoning maakt deel uit van het 4/5 mei-programma dat jaarlijks in samenwerking met het Nationaal Comité 4/5 mei georganiseerd wordt in Kriterion. Filmtheater Kriterion kent een bijzondere geschiedenis. De bioscoop is opgericht door een studenten verzetsgroep, die na de oorlog onafhankelijk wilde zorgen voor haar eigen inkomsten. De bioscoop wordt, nog steeds, sinds 1945 uitsluitend gerund door studenten. Elk jaar is er een speciaal 4/5 mei programma, waarin Kriterion haar geschiedenis herdenkt en haar blik werpt op hoe vrijheid vandaag de dag een rol speelt.