Kriterion begon te geraken in vergetelheid, en de Stichting Kriterion begon wanhopig naar oplossingen te zoeken.

Door een matige omzet en bezoekerscijfers durfden weinig distributeurs hun films in Kriterion in première te laten gaat. Een oplossing werd uiteindelijk gevonden in Huub Bals, opricht van het filmfestival Film International. In 1980 ging Huub een proefperiode van een half jaar als programmeur in. 

Met de focus op Internationale films lukte het Huub om de zalen van Kriterion weer enigszins te vullen. Dit geluk bleek echter van korte duur, toen bleek dat de nadruk op internationale cinema alleen zou aanspreken tot het elitaire filmpubliek. 

De stilte werd teveel voor de Kriteriërs van toentertijd, en stiekem programmeerden zij – tijdens een vakantie van programmeur Huub – films zoals Lolita en Lola. Eenmaal teruggekomen van zijn rust, beëindigde Huub woedend zijn programmeringsfunctie. 

Stichting Kriterion sloot hierop definitief de deuren van het filmtheater. De Kriteriërs wisten niet van ophouden, en besloten als tegengeluid het pand op de Roetersstraat te bezetten. Na een maand zwichtte het bestuur van de Stichting, en kwam zij met tot een overeenkomst met de bestuursleden van Kriterion. Kriterion zou vanaf dat moment het pand voor ƒ40.000 per jaar kunnen huren. 

Sindsdien is de exploitatie van het filmtheater in handen van de studenten, onder de vernieuwde naam: Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion. 

PROGRAMMA

Zaterdag 6 november 

16:15 Lolita (1962)   Meer info

Zaterdag 6 november 

19:15 Lola (1981) Meer info