29 SEPTEMBER IN KRITERION | 21:00

Voor 16feMMe zijn we het online archief van The Film-Makers’ Cooperative gedoken om een avond aan Amerikaanse avant-garde films van vrouwelijke makers samen te stellen. Naast het feit dat Rubin, Hammer, Schneeman en Hughes-Freeland als vrouwelijke pioniers functioneerde in de wereld van de avant-garde cinema, durven de camera’s het taboe van het naakte (vrouwelijke) lichaam, seks en intimiteit op 16mm prints vast te leggen.

The Film-Makers’ Cooperative (ook wel bekend als The New American Cinema Group) werd in 1960 in New York opgericht door filmmakers Jonas Mekas en Lewis Allen vanwege hun frustraties tegenover de ‘officiële’ cinema van die tijd. In het manifesto uit 1962 beschrijft Jonas Mekas de filmindustrie als “moreel corrupt, esthetisch verouderd en thematisch oppervlakkig.” The Film-Makers’ Cooperative groeide uit tot een belangrijk instituut voor de Amerikaanse experimentele films uit de jaren 60, 70 en 80 en fungeert nog steeds als belangrijke basis voor de distributie van alternatieve, non-commerciële film.

Introductie: Simona Monizza, collectiespecialist van experimentele film bij EYE, zal een introductie geven voor de vertoning van Barbara Hammer’s Dyketactics.

Het programma:

Christmas on Earth, Barbara Rubin (1963)

Fuses, Carolee Schneemann (1967)

Dyketactics, Barbara Hammer (1973)

Play Boy, Tessa Hughes-Freeland (1984)

Tijden en Tickets

Zondag 29 september
21:00