5 NOVEMBER | 15:00

KRITERION 75 JAAR: JAREN '50

Regisseur Sidney Lumet

Cast Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, Jack Warden en Martin Balsam

Lengte 96 min.

Jaar 1957

Taal Engels

Deze vertoning is onderdeel van ons 75-jarig jubileum programma! Voor het volledig programma, klik hier!


Niks is frustrerender dan een argument niet goed kunnen verwoorden bij een vurige discussie. Het gelijk is aan je zijde, maar niemand begrijpt het. Gelukkig bestaan er films en kan Henry Fonda zijn argumenten om een jonge jongen, verdacht van moord, vrij te spreken perfect verwoorden in 12 angry men. Iedereen die ooit in een bureaucratische institutie heeft gewerkt zal de fijn uitgewerkte dialogen en personages – sommige inspirerend, andere ergerlijk – van deze film herkennen. 

De jury moet gaan beslissen of een jongen schuldig is aan de moord op zijn vader. Het lijkt allemaal heel duidelijk te zijn dat hij het heeft gedaan en alle juryleden denken snel naar huis te kunnen gaan. Maar één jurylid is niet overtuigd van zijn schuld en als één iemand tegen de veroordeling is komt er geen veroordeling. Ze zullen elkaar moeten zien te overtuigen van hun mening.


Ons jubileumprogramma is opgedeeld in decennia en thema’s, 12 Angry Men is onderdeel van het Jaren ’50 programma, klik hier voor de andere films binnen dit decennium. ATLAS-OF-PLACES-LUMET-SIDNEY-12-ANGRY-MEN-IMG-6
cBUKXPpOYwVzhEwgP36NLpQLY12
12angrymen1957.94081