3 AUGUSTUS | SISTERS WITH TRANSISTORS | BORN IN FLAMES

“How does one illuminate, A dark and lonely sky, There’s only one thing left to do, You got to ram at the darkness with your rhyme. Rhyme, chime, stop on a dime, My love is yours and your love is mine, Kick the stops out…”
– Born In Flames
 
Geluid is een onzichtbaar medium dat toch ver kan reiken. Door deze onzichtbaarheid, in combinatie met de toegankelijk van de technologieën, kan geluid de drager zijn van subversieve boodschappen. Tijdens deze zomeravond kijken we naar sonische technologiën vanuit een feministisch oogpunt.
 
In Born In Flames (1983), een speelfilm in documentaire-stijl dat zich afspeelt in een fictief (maar niet heel fictief) Amerika, roepen twee radicaal-feministische radiostations op tot de revolutie. De documentaire Sisters With Transistors (2020) schetst een portret van de vrouwen* die al decennialang aan de wieg staan van vooruitstrevende elektronische muziek. 

 

Klik hier voor alle zomeravonden in Kriterion.


Sisters with Transistors (2020)

Sisters with Transistors is het opmerkelijk onvertelde verhaal van de vrouwelijke pioniers van de elektronische muziek, componisten die machines en hun bevrijdende technologieën omarmden om de manier waarop we vandaag de dag muziek produceren en beluisteren volledig te veranderen.

De film brengt een nieuwe geschiedenis van de elektronische muziek in kaart via de visionaire vrouwen wier radicale experimenten met machines de grenzen van de muziek opnieuw bepaalden, waaronder Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Suzanne Ciani, en Laurie Spiegel.


–> info + tickets

BORN IN FLAMES (1983)

Deze film speelt zich af tien jaar na de meest vreedzame revolutie in de geschiedenis van de Verenigde Staten en presenteert een dystopie waarin de problemen van vele groepen – minderheden, liberalen, homorechtenorganisaties, feministen – door de regering worden aangepakt.


–> info + tickets