‘Ik wil later met mama trouwen’ heb je misschien ooit lang geleden eens een klasgenootje op het schoolplein horen blèren. In ’Kleine Hans’ beschrijft Sigmund Freud hoe jongetjes van drie tot zes jaar oud een verliefdheid kunnen ontwikkelen op hun moeder. De naam van dit Oedipuscomplex baseert hij op de Griekse mythe waarin Oedipus zijn moeder trouwt nadat hij zijn vader gedood heeft.
Mammone uit het Italiaans vertaald betekent moederskindje. Het is een veelvoorkomend maatschappelijk verschijnsel waarbij volwassen mannen nog jaren bij hun moeder blijven wonen. Ze kookt immers zo lekker. En ach die onderbroeken worden nergens zo goed gewassen.
Voor Mamma is bovendien geen enkele andere vrouw goed genoeg voor zoonlief en een huis alleen is zo duur dus waarom blijft hij niet gewoon gezellig thuis.

In de zomeravond Mommy’s Boy worden films getoond over gestoorde moeders en gestoorde zoons in verstoorde relaties. 

Mamma Roma (1962) 

Mamma Roma vertelt het verhaal van een ex-prostituee die haar verleden achter zich wil laten om een respectabel middenklasse-leven te gaan leiden. Om dit te doen koopt ze een groentekraampje en haalt ze haar 16-jarige zoon van het platteland weg om samen groenten te gaan verkopen. 

Lees meer

Le Souffle au Coeur (1971)

Dit verhaal volgt het leven van de 15-jarige Laurent Chevalier terwijl hij zich een weg baant door de ontluikende deining van de adolescentie in het Frankrijk van de jaren 1950. Chevalier loopt roodvonk op en wanneer de koorts hem een hartruis bezorgt, wordt Chevalier samen met zijn overbezorgde en overspelige moeder in een kuuroord geplaatst. Wat volgt is een hechte, incestueuze relatie tussen moeder en zoon. 

Lees meer