WOENSDAG 8 AUGUSTUS | VANAF 19:30 | €8,- PER FILM, COMBITICKET €15,-

Over film wordt wel gezegd dat deze bestaat uit 50% geluid is en 50% beeld, het is een audiovisueel medium. Maar tijdens deze zomeravond vertonen we twee experimentele films samen waarin dit evenwicht onderuit wordt gehaald. De ene film, Blue, rust volkomen op audio en de andere, Dog Star Man, moet het enkel hebben van beeld. 

Blue van Derek Jarman is de auditieve helft van de avond. Tegen een onveranderd blauw scherm horen we een soundtrack waarin Derek Jarman ons meeneemt in zijn leven, liefde, ziekte en de symbolische kleur blauw. Derek had aids tijdens het maken van de film en was hierdoor ook blind geworden, vandaar de afwezigheid van bewegend beeld. De kritieken waren lovend over de film, maar om deze unieke en bijzondere film te ervaren moet je hem echt in de bioscoop zien. Daarom zal hij worden vertoond op 35mm. Dog Star Man van Stan Brakhage is de visuele film van de avond. Het gaat over een man (Stan zelf) en zijn hond die een berg beklimmen, maar eigenlijk gaat het over zoveel meer en is er geen duidelijk plot. Het is een fascinerend mozaïek van beelden die een psychedelische trip vormen en net als Blue zorgen voor een meditatief geheel. Ook deze film zal vertoond worden op film, namelijk op 16mm.

Deze avond maakt deel uit van de zomerprogrammering van Kriterion. Klik hier voor een overzicht van het volledige programma.

19:30 | Blue (1993) van Derek Jarman (35mm)

In Blue legt Jarman zijn persoonlijke leven bloot; het is een vertelling van zijn fysieke en geestelijke toestand op dat moment, zijn worsteling met AIDS en zijn naderende blindheid. De gehele film bestaat uit één shot, als achtergrond van een soundtrack waarin Jarman en zijn langdurige artistieke compagnons vertellen over zijn leven en visie.

 

21:45 | Dog Star Man (1964) van Stan Brakhage (16mm)

Dog Star Man is een reeks van vijf experimentele korte films, een prelude en vier delen, gemaakt tussen 1961 en 1964 door Stan Brakhage. De films illustreren het verhalen van een bebaarde houthakker die door de bergen klimt samen met zijn hond om een boom om te hakken. Op de bergen neemt hij verschillende mystieke visioenen waar. De vijf korte films vormen samen één langspeelfilm.

960full-dog-star-man_-part-i-screenshot
EKDYondecHSoqMgmaJ3hcqFPRg
maxresdefault
image-w856