VRIJDAG 6 NOVEMBER | 24:00 | KRITERION

Bij een viering van zeventig jaar Kriterion mag uiteraard de Sneak Preview niet ontbreken. Niet alleen vult K1 zich al sinds jaar en dag vol enthousiaste onwetenden op de dinsdagavond. Kriterion was ook het eerste filmtheater dat de Sneak Preview in Nederland vertoonde.

Tijd om terug te kijken op zo’n 25 jaar vol epische, hartverscheurende, flauwe en rauwe cinema. Maar ook tijd om terug te kijken op jaren vol inventieve quotes, medogenloze cijfers en verassende ontdekkingen. Speciaal voor deze gelegenheid doen we een greep uit de meest bijzondere vertoningen die de sneak preview tot op heden voortgebracht heeft: de Sneak Review filmnacht. Voor het standaardtarief van vijf euro heeft iedereen vrijdagnacht onbeperkt toegang tot de hoogst gewaardeerde films. Kom ook tot in de vroege uurtjes je ongezouten mening geven!

Films die zullen worden vertoond:  Lars and the Real Girl, Festen en Trainspotting

Prijs: €5 per film, 3 voor €10

Lars and the Real Girl (Craig Gillespie, 2007) | 00:10

Na enige jaren van eenzaamheid komt Lars (Ryan Gosling) via internet in contact met Bianca. Lars is helemaal weg van haar en nodigt haar uit om zijn familie te ontmoeten. Eenmaal op deze ontmoeting krijgt de familie de schrik van hun leven, Bianca is namelijk geen echt persoon maar een pop. Maar Lars ziet haar als een echte partner. Op aanraden van een hulpverlener gaat de familie mee in zijn spel en dat levert de meest vreemde situaties op. 

Festen (Thomas Vinterberg, 1998) | 02:00

De vader van de familie, Helge Klingenfeldt, (Moritzen) wordt 60 jaar en er wordt een groot feest gehouden. Er zijn nog wat spanningen binnen de familie vanwege de zelfmoord van één van Helge’s dochters enkele weken terug. Dit wordt natuurlijk voor de gasten zoveel mogelijk verborgen, totdat zoon Christian (Thomsen) na het diner een speech geeft, waarbij de waarheid over de geliefde Helge naar boven komt.

Trainspotting (Danny Boyle, 1996) | 03:45

Trainspotting vertelt het verhaal van de werkloze Mark Renton (Ewan McGregor) die samen met zijn zogenaamde vrienden het alledaagse leven in Edinburgh kleur probeert te geven. Hun leven bestaat voornamelijk uit bier drinken, uitgaan, drugs en voetballen. Dat is hun manier om de jaren ’90 door te komen. Door verschillende gebeurtenissen besluit Mark te kiezen voor een nieuw leven dat hij los van zijn verleden op wil bouwen in Londen. Als één van zijn vroegere vrienden, Begbie (Robert Carlyle), in Edinburgh in moeilijkheden komt, zoekt hij onderdak bij Mark. Wanneer ook de anderen naar Londen komen, lijkt Mark onder de druk van zijn Schotse vriendenclub al snel zijn oude levensgewoontes weer op te pakken.