Deze zomeravond staat in het teken van de geschiedenis van het grootste land te wereld: Rusland. Met twee bijzondere Russische films reizen we naar twee uiterste van de Russische geschiedenis: de Russische tsaren en de late Sovjet Unie. Waar de eerste film vooral de overdadige, rijke en machtbeluste tsaren laat zien, brengt de tweede film juist het kleine en zeer persoonlijke Rusland in beeld. De eerste film is een technisch hoogstandje die je in één take (!!!) meeneemt door twee eeuwen Romanovs, terwijl de tweede film juist in het geheim over een periode van elf jaar geschoten is. Het is een avond van uitersten, maar een grote gemene deler is de grote liefde voor Rusland die alle hoofdpersonen delen. Dat lijkt onmogelijk met het nieuws van vandaag de dag, maar misschien minder onbegrijpelijk na het kijken van deze Russische films…
 

Russian Ark (2002) | Woensdag 7/7 19:30

Russian Ark is een experimenteel historisch drama onder regie van Alexander Sokurov, die zelf de vertelling doet. De film werd in één enkele shot van 96 minuten opgenomen in het Winterpaleis in Sint-Petersburg, dat nu fungeert als het Hermitage museum.

Lees meer

Anna ot 6 do 18 (1994) (35mm) | Woensdag 7/7 21:30

Anna: 6-18 ( Russisch: Анна: от 6 до 18) is een documentaire film van regisseur Nikita Mikhalkov. Hij filmde over een periode van dertien jaar, tussen 1980 en 1993, het leven van zijn dochter Anna. 

Lees meer