DE HELE MAAND MAART IN KRITERION, 'SKEK, DE UITKIJK EN SHELL KRITERION

In de maand maart zullen de thema’s feminisme, gendergelijkheid en seksualiteit centraal staan bij Project Femme. Femme is zowel het woord voor ‘vrouw’ in het Frans, als een term die binnen de queer-scene gebruikt wordt voor vrouwelijkheid ongeacht gender of seksualiteit. Zo breekt de term met het idee van vrouwelijkheid als vaststaand gegeven, enkel toebehorend tot een specifiek gender. 

Binnen het programma van Project Femme streven wij dan ook naar een inclusieve vorm van gendergelijkheid. Deze gaat voorbij aan traditioneel en koloniaal binair man-vrouw denken, de nadruk op witte (cis) vrouwen binnen het feminisme, en de oppressie van seksualiteiten. Iedereen is welkom, ongeacht zijn, haar of hun achtergrond en identiteit. Er is voor ieder wat wils: het programma zal uiteenlopen van lezing naar feest, van film naar workshop, van eten naar expo, en nog veel meer.

> Donderdag 1 maart: Expositie opening Mara-Luna en Sophie in ‘Skek
In de maand maart zullen onze gasten eten in een restaurant gevuld met alledaagse naaktheid en vrouwelijke seksualiteit. Sophie Kalker en Mara-Luna Brandt Corstius zullen beide op een vreedzame en positieve manier de taboes rondom deze thema’s proberen te doorbreken.

Facebook-event

> Donderdag 8 maart: Small Talkshow i.s.m. CinemAsia Amsterdam
Naar aanleiding van de film Small Talk, die deel uitmaakt van de programmering van Cinemasia Film Festival, zal er in Kriterion een panel talk plaatsvinden voor en door queer-vrouwen, met o.a. de Indonesische filmmaker Huang Hui-chen.

Facebook-event

> Woensdag 14 maart: Kroegcollege in ‘Skek
Rondom de thema’s gender en seksualiteit kan je op woensdag 14 maart in ‘Skek een kroegcollege bijwonen. In de kroeg zullen er verdiepende lezingen gehouden worden door verschillende onderzoekers en wetenschappers.

Facebook-event


> Zondag 18 maart: IDFA in Kriterion: Golden Dawn Girls
Terwijl een belangrijk deel van de extreem-rechtse Gouden Dageraad in Griekenland achter de tralies zit, zetten een dochter, een echtgenote en een moeder het gedachtegoed voort.

Facebook-event

> Woensdag 21 maart: Woordspelingen
Ook het literaire landschap, zoals wij die bij ‘Skek in een maandelijks format kennen, zal deze keer vanuit een vrouw-vriendelijke hoek belicht worden.

Facebook-event

> Donderdag 22 maart: Vrouwelijke seksualiteit en daar voorbij
De Uitkijk veranderd in een UITKLIT: onze rood-pluchen foyer zal iedereen een warm en sensueel welkom heten. Alles draait deze avond om vrouwelijke seksualiteit. Als hoofdfilm wordt de Deense taboe-doorbrekende documentaire Venus (2016) vertoond, waarin vrouwen openlijk vertellen over hun seksuele fantasieën en frustraties.

Facebook-event


> Vrijdag 23 maart: CLIT DUWEN
NIET DUWEN, het maandelijkse feestje in ‘Skek, is terug van weggeweest en dit gaan we vieren op 23 maart. Slobber je tequila uit vochtige bloedsinaasappels, bier zal rijkelijk vloeien, mooie deuntjes van power vrouwen zullen uit de speakers deunen en je gaat dansen. Echt dansen.

Facebook-event

> Donderdag 29 maart: PUBCLIT
Vrouwen masturberen ook, houden ook van orgasmes tijdens seks en bol.com maakt reclame voor vibrators: er ligt steeds minder taboe rondom vrouwelijke seksualiteit. Toch weet bijna niemand dat de clitoris niet alleen dat kleine fliebeltje daar beneden is, maar een veel groter intern orgaan van ongeveer tien centimeter lang! Hier willen wij in ‘Skek tijdens de Pubclit verandering in brengen. De quizz zal gaan over het vrouwelijk lichaam, seks en seksualiteit en veel meer.